75 ülkede 16 binden fazla vaka tespit edilmesinden sonra Dünya Sağlık Örgütü alarma geçti. Örgüt, geçtiğimiz hafta maymun çiçeği salgınını "küresel acil durum" ilan etmiş ve en üst alarm seviyesine geçmişti.

ABD'deki California Üniversitesi'nden epidemiyoloji profesörü ve maymun çiçeği virüsü uzmanı Anne Rimoin, "Virüsün önünü almamız gerekiyor. Bunu yapmak için fırsat penceresi daralıyor" dedi.

İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'nde Küresel Sağlık Enstitüsü'nün başında bulunan Antoine Flahault da, "Yayılma, bariz olarak kontrolsüz" uyarısında bulundu.

VAKA SAYILARI ARTIYOR 

Maymun çiçeği virüsünün dünya genelinde "acil durum" ilan edilmesinin ardından, Avrupa Komisyonu virüse karşı geliştirilen Imvanex aşısına satış izni vermişti.

DSÖ, 88 ülkede 27 bini aşkın maymun çiçeği virüsü vakası olduğunu açıklarken, vaka sayısının her 2 haftada 2 katına çıktığına dikkat çekti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin raporuna göre de vaka sayısı 2800'ü geçti.

Maymun çiçeği virüsü Afrika'nın batısında ve ortasında sık görülen hafif viral bir enfeksiyon. Esas olarak yakın temasla bulaşan bu virüs, şimdiye kadar dünyanın diğer bölgelerinde nadiren görülürdü. Belirtileri arasında ateş, yorgunluk ve deride kabarıklıklar.