Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF), koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle 2019-2021 yılları arasında uygulanan kısıtlamalar ve sağlık sisteminde hizmetlerin kesintiye uğraması sonucu, dünya çapında 67 milyon çocuğun rutin aşılarının tamamen ya da kısmen yapılamadığını açıkladı.

RUTİN AŞILARI KAÇIRDILAR 

UNICEF tarafından hazırlanan raporda, "Çocukluk döneminde yapılan rutin aşılar konusunda zor elde edilmiş 10 yıllık kazanımlar eridi" ifadesi kullanıldı ve aşılamada yeniden normal rutini yakalamanın zor olacağı belirtildi. Aşı programı ciddi şekilde kesintiye uğrayan 67 milyon çocuğun 48 milyonunun rutin aşıları tümüyle kaçırdığını belirtilen raporda, çocuk felci ve kızamık salgını ihtimaline dikkat çekti.

YÜZDE 81 GERİLEME

UNICEF ayrıca çocukların aşılanma oranıyla ilgili 112 ülkede düşüş gözlendiği, dünya çapında bu oranın 5 puan düşüşle yüzde 81'e gerilediği ve bunun 2008'den bu yana en düşük oran olduğu vurgulandı. 

ÜLKELERE ÇAĞRI 

UNICEF hükümetlere, rutin aşıları kaçırmış çocuklara ulaşılması ve aşılama için ayrılan bütçenin artırılması vaatlerini yerine getirmeleri çağrısı yaptı.

Raporda ayrıca inceleme yapılan 55 ülkenin 52'sinde aşılara güveninin azaldığının tespit edildiği ve bunun kaygı yarattığı vurgulandı.