Fransa24 televizyona açıklamalarda bulunan UAEK Başkanı Rafael Mariano Grossi, İran'ın nükleer programıyla ilgili hala cevaplanmamış pek çok soru var olduğunu belirterek, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının İranlı yetkililerin nükleer programlarının barışçıl olduğu yönündeki iddialarının doğruluğunu incelemesi gerektiğini söyledi.

ATOM BOMBASI YAPABİLECEK KAPASİTEYE SAHİPLER

“İslam Cumhuriyeti çok yüksek düzeyde uranyum zenginleştirmeye başladı, atom bombası yapabilecek malzeme ve kapasiteye sahip.” diyen Grossi, İran’ın kurumun üst düzey uzmanlarının üçte birinin çalışma izinlerini iptal etme kararına değinerek, şu ifadeleri kullandı:

FAALİYETLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ

“Karar, ajansın İran'ın nükleer programını izleme becerisine ciddi şekilde zarar verdi. Elbette faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ancak özellikle uranyum zenginleştirme konusunda zengin uzmanlık ve deneyime sahip uzmanların önünü tıkadılar. Bu uzmanları hazırlamak, işlerini yapacak deneyim ve uzmanlığa sahip olmaları çok zaman alır.”

Grossi, birkaç gün önce gerçekleştirilen UAEK zirvesinde yaptığı açıklamada, İran'ın uranyum rezervlerinin Eylül ayından bu yana yüzde 5, yüzde 20 ve yüzde 60 oranında arttığını söylemişti.