Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Leipzig'deki Uluslararası Ulaştırma Forumu Zirvesi’ne katılmak üzere Almanya'ya özel jetle gitti.

Özel jetin,  Saray'ın inşaatını da yapan kamudan aldığı ballı ihaleler ile bilinen Rönesans Holding olduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin muhalefetten sert tepkiler alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gazetecilerin "özel jet tartışmaları" sorularını yanıtsız bıraktı.

Uraloğlu, "Ben açıklamayı yaptım, hiçbir hukuki eksiklik yok." dedi.

Uraloğlu, bu ifadesinden önce, "Bakanlığa büyük iş yapan ilgili firmanın sözleşmesinde 31. maddede, bu anlamdaki kendi konuları ile ilgili yani ulaştırma ile ilgili yurt içi ve yurt dışındaki eğitim, sempozyum ile ilgili masraflar bilabedel olmak üzere taraflarından karşılanır diye bir imkan var. Yani ne kiralama ne ödeme ne de müteahhit firmaya borçlu kalma vardır." demişti

BAKANLIKTAN MÜTEAHHİTE GEZİ ŞARTI

Uraloğlu'nun skandal yanıtlarının ardından Sayıştay denetiminde ortaya çıkan usulsüzlük tekrar gündeme geldi.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; Sayıştay raporlarında bakanlığın otomobilleri müteahhite alırmasından 'layıkıyla gezi şartı' da yer aldı.

Şu ihaleler kapsamında yurtiçi ve yurtdışı gezileri içeren sözleşmeler imzalandı:

Halkalı Metro Yapım/Gayrettepe Metro Yapım İhalesi (Pazarlık): 250 Adam/Gün yurt dışında, sınırsız yurt içinde olmak üzere teknik inceleme gezisi.

Gayrettepe/Halkalı Metro İşleri Danışmanlık İhalesi (Pazarlık): Yurtdışı 600 Adam/ Gün yurtdışında, sınırsız olması üzere inceleme gezisi

Kızılay-AKM Metro Yapım İhalesi (Pazarlık): 50 Adam/ Gün yurt dışında teknik inceleme gezisi.

Bu gezilere katılan personelin tüm yemek, konaklama ve ulaşım masrafları şirketler tarafından karşılandı.

‘LAYIKIYLA’ AĞIRLA

Bandırma-Bursa ve Mersin-Adana yüksek hızlı tren projeleri ile Bursa Şehir Hastanesi yapımı ihalesinde gezi şartının “ağırlamanın layıkıyla yapılması” şartıyla birlikte yazılması da akıllara durgunluk verdi.