Çavuşoğlu ve Lavrov bugün Ankara'da bir araya geldi. Lavrov, Ukrayna'dan tahıl ihracatı için Karadeniz'de güvenli koridor açılması için Ukrayna'yı limanlarına döşediği mayınları temizlemeye çağırırken, sonrasında limanlardan çıkış yapacak gemilerin güvenliğini sağlamaya hazır olduklarını söyledi. Lavrov, Rusya'nın limanların mayınlardan arındırılmasını kendi çıkarları için kullanmasının söz konusu olmayacağını da vurguladı.

Ukrayna'dan yanıt gecikmedi. Ukrayna Dışişleri, Lavrov'un limanların güvenliği konusunda verdiği güvenceyi "boş sözler" olarak nitelendirdi. Bakanlık Sözcüsü Oleg Nikolenko, kıyı bölgelerini korumak için askeri ekipmana ve Karadeniz'deki ihracat güzergahlarında denetim için donanmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Rusya'nın tahıl koridorlarını Ukrayna'nın güneyine saldırmak için kullanmasına izin verilemez" dedi.

ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: "BİZ OLMADAN MÜMKÜN DEĞİL"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar da Lavrov'un temaslarıyla ilgili, "Şu an için üzerinde uzlaşılmış uygun bir anlaşmanın olmadığı anlaşılıyor. Ukrayna tahıl ihracatının Karadeniz üzerinden güvenceye alınmasına yönelik Kiev'in katılımı olmadan hiçbir anlaşma mümkün değil" dedi. Bodnar, Rusya'nın tahıl taşıyan gemilerin denetlenmesi sürecine dahil olmaya çalıştığını belirterek Moskova'yı "gerçekçi olmayan" teklifler getirmekle suçladı.