Türk, Rumen, Bulgar ve Ukraynalı bilim insanlarına göre, son aylarda yaklaşık 5 bin ölü yunus Karadeniz kıyılarında karaya vurdu. Bu sayı Karadeniz'deki yunus nüfusunun yüzde 2'sine tekabül ediyor.

Ukraynalı bilim insanı Ivan Rusev, mart ayından bu yana yunus ölümlerinin arttığını belirterek buna Karadeniz'de bulunan yoğun askeri cihazların neden olduğunu belirtiyor.

“YUNUSLAR SES SİNYALLERİNE KARŞI HASSAS”

Yunusların belli dalgalardaki ses sinyallerine karşı aşırı hassas olduğunu söyleyen Rusev, "Rus denizaltılar yönlerini bulabilmek için çok kuvvetli sonar cihazlar kullanıyor. Bu da yunusların iç kulağına zarar veriyor. Bu akustik travma onların yön bulma duyusunu yok ediyor. Böylece yunusların balık yakalamak için hiçbir şansı kalmıyor" ifadelerini kullandı.

“BALIKALRI YAKALAMADA ZAYIFLIYORLAR”

Yunusların beslenmek için günde 23 ila 30 kilogram balık yakalamaya ihtiyaç duyduğunu belirten bilim insanı, "Bu balıkları yakalayamadıklarında zayıflıyorlar, bağışıklık sistemleri çöküyor ve sonuç olarak enfeksiyon nedeniyle ölüyorlar" şeklinde konuştu

Tuzly lagünleri doğa koruma alanı yöneticisi Irina Vykhrystiuk ise "Daha sonra tüm bu zararı değerlendirdiğimizde dehşete düşeceğiz" dedi.