Ukrayna, insansız hava aracı saldırılarının ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kesmek için harekete geçti. Ukrayna ve ABD, İran'ın Rusya'ya saldırılarda kullanılan droneları gönderdiğini öne sürüyor.

Ukrayna, önceki gün yapılan saldırıların İran’ın sözkonusu insansız hava araçlarıyla yapıldığını duyurmuştu.

Öte yandan Ukrayna ordusu, 13 Eylül'den bu yana ülke genelinde Rusya'ya verildiği söylenen İran üretimi 223 "Şahid-136" isimli kamikaze insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü bildirdi.

İran’ın eylemlerini “alçakça ve hilekarca” olarak değerlendiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba yaptığı açıklamada "Bunlara katlanmayacağız, çünkü tüm bu eylemler İran’ın bize savaşı desteklemediğini ve hiçbir tarafın yanında silahlarıyla yer almayacağı sözünü verdiği sırada yapıldı" dedi.

İran’dan gelişmeye ilişkin bir açıklama henüz gelmedi. İran, Devrim Muhafızları'ndan üst düzey subayların Moskova'yı ziyaret ettiği 6 Ekim'de imzalanan bir anlaşmayla Rusya'ya Fateh ve Zolfaghar karadan karaya füzelerinin yanı sıra insansız hava araçları da vermeyi kabul etti.

Ukrayna ordusu ve ABD istihbaratı Rusya'nın İran yapımı dronları kullandığını söylüyor. ABD'li yetkililer Temmuz ayında CNN'e yaptıkları açıklamada İran'ın Tahran'ın güneyindeki Kaşan Havaalanı'nda Rusya'ya Shahed serisi insansız hava araçlarını tanıtmaya başladığını söyledi. Ağustos ayında ise ABD'li yetkililer Rusya'nın bu insansız hava araçlarını satın aldığını ve ordusuna bunları nasıl kullanacakları konusunda eğitim verdiğini öne sürmüştü. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'ye göre Rusya İran'dan 2.400 adet Shahed-136 insansız hava aracı sipariş etti.