Haber: Fatoş Erdoğan

İstanbul’daki Okmeydanı Cemevi’nde 2014’te cenaze törenine katılmak üzere bekleyen Uğur Kurt’u öldüren polis Sezgin K’nın yeniden yargılanmasına bugün başlandı. Bugün görülen ilk duruşmada mahkeme talepleri red etti. Duruşmayı 15 Aralık tarihine erteledi.

photo1696935942 (1)

MAHKEME GÖRÜNTÜLERİN MAHKEMEDE İZLENMESİNİ REDDETTİ.

Uğur Kurt’un eşi Narin Kurt, yargılama aşaması tamamlandıktan sonra AYM’ye başvurdu. AYM, Aralık 2022’de başvuruyu karara bağlayarak Kurt’un yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için dosyanın yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Uğur Kurt, 22 Mayıs 2014’te bir cenaze törenine katılmak üzere Okmeydanı Cemevi’nde beklerken zırhlı araçtan inen polis Sezgin K’nın ateşlediği silahla hayatını kaybetti. AYM'nin verdiği ihlal kararı sonrası Uğur Kurt'u öldüren polis Sezgin K’nın yeniden yargılanmasına İstanbul Çağlayan Adliyesi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Duruşmaya Uğur Kurt'un ailesi, Yeşil Sol Parti Milletvekili Celal Fırat, İBB ve Beşiktaş Belediye Meclis üyesi İnan Güney, CHP Beyoğlu ilçe başkanı Muharrem Bulut ve ilçe yönetimi, CHP Beyoğlu meclis üyeleri, CHP Şişli İlçe Başkanı Tamer Özcan, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, Alevi kurumları katıldı.

Uğur Kurt'un ailesinin avukatlarından Turgut Kazan 11.00 da başlayacak duruşmanın 12.45'te başlamasının tutanaklara geçirilmesini istedi. Taksirle ölüme neden olma suçlamasıyla yargılanan sanık polis görev yaptığı Balıkesir'den duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Turgut Kazan sanığın mahkemede bulunmasını talep etti. Hakim, “Ben zorla getiremem.” dedi.

Sanık K, "Ben ve arkadaşlarım araçtan indik molotof atan şahsa yönelik silahla bir el ateş ettim. İstemeden vurduğum vatandaş için çok üzgünüm vereceğiniz karara saygılıyım" dedi.

Uğur Kurt'un eşi Narin Kurt, "sonuna kadar şikayetçiyim" dedi.

Uğur Kurt'un avukatlarından Serdar Laçin, “Sanığın ateş ettiği ana ilişkin görüntüler incelenmedi. Bilirkişi tarafından görüntülerin saniye saniye incelenmesini talep ediyorum.” dedi.

Kurt ailesinin avukatı Turgut Kazan, “Silahla öldüren kişi hakkında caydırıcı bir sonuç verilmeli. Vereceğiniz kararla cezasızlığın olduğu bir ülke, orman kanunlarının olduğu bir ülke olmaktan kurtarın.” dedi.

Kurt'un avukatlarından Aslı Kazan, “Polis molotofu atan şahsa araçta bulunan gaz kapsülü atan silahla müdahale etmek yerine silahla ateş etmiştir. Amir 5 kez sıkma talimatı vermesine rağmen Sanık beylik silahını ateşlemiştir. Beyoğlu Belediyesi işçisi Uğur Kurt'u Cemevi bahçesinde öldürmüştür. Sanık vereceğiniz cezaya razıyım dese de verilen kararlara itiraz etmiştir. Sanık ceza değil ödül bekliyor. Görüntülerin mahkemede izlenmesini talep ediyoruz.” dedi.

Savcı bu aşamada Cemevinin katılma talebinin red edilmesini, bilirkişi raporu alınmasını talep etti.

Sanık avukatı Tolga Yurdakul, “AYM kararı çelişkilidir. Dosyada herşey yapıldı. Eylemin taksirle olduğu kesindir. Cezada değişiklik yapılmasına gerek yok. Polis yetkisini kullanmıştır. Polis silahını kullanmasa şehit olabilirdi. Okmeydanı o zaman olayların olduğu bir bölgeydi. Sıkıntılı bir bölgeydi ismini anıp reklamını yapmayacağım örgüt vardı. Okmeydanı’na savcı gidemedi o zaman. Böyle durumlar da var. İrfan Fidan bilir bunları. O zaman burada savcıydı. Dosyayı kendisi okuduğunu bile düşünmüyorum. Karşı tarafın görüntülerin incelemesi ve raporlanması talebinin reddini talep ediyorum.” dedi.