Uğur İstanbullu/Artvin

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin ilindeki ağaç kesimlerine yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan Artvin genelinde son beş yıl içerisinde Artvin ormanlarında sınırsızca kesilen ağaçlara dair verdiği soru önergesi hakkında yazılı açıklamada bulundu, Uğur Bayraktutan “Ülkemizin her köşesinde neredeyse tüm ormanlık alanlarda adeta orman kesim seferberliğinin ilan edilmiş durumda ve bu durum çok üzücü. Bu konuda her zaman çok duyarlı olan Artvin halkı yaşam alanlarında bilimsel verilerden uzak bir şekilde bilinçsizce kesim yapılmasına, orman katliamına razı gelmemekte ve bir an önce bu şekilde yapılan ağaç kesimlerine son verilerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmektedir” dedi.

Son beş yıldır Artvin il genelinde ve özellikle Artvin halkının yaşam alanlarında bilimsel verilerden uzak şekilde bilinçsizce ağaç kesiminin yapılması, Artvin halkının tepkisini çekiyor. ”Artvin’de adeta orman kesme seferberliğine dikkat çeken” CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Ülkemizin her köşesinde neredeyse tüm ormanlık alanlarda adeta orman kesim seferberliğinin ilan edilmiş durumda olduğunu defalarca yazılı soru önergeleriyle, meclis araştırma önergeleriyle gündeme taşıdık. Doğanın, ağacın, tabiatın, ormanın korunmasının öneminin bir kez daha altının çizildiği bir dönemde böyle uygulamalarla karşılaşmak gerçekten çok üzücü. Bu konuda her zaman çok duyarlı olan Artvin halkı yaşam alanlarında bilimsel verilerden uzak şekilde bilinçsizce kesim yapılmasına, orman katliamına razı gelmemekte, bir an önce bu şekilde yapılan ağaç kesimlerine son verilerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyorum.

Artvin ilimiz genelinde ilgili politikalardan vazgeçilmesi, Artvin halkının sesine kulak verilerek orman katliamlarının sona erdirilmesi, mağduriyetlerin ivedilikle giderilmesi gerekmektedir. Doğa harikası bir coğrafyaya sahip ilimizde çevre katliamları son bulana dek, yaşam alanlarımızı korumak ve en önemlisi de gelecek nesillerimize yaşanabilir bir çevre bırakmak için verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Buradan Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya şunları sormak istiyorum,

BAYRAKTUTAN” SAYIN BAKAN, ARTVİN İLİ GENELİNDE ORMAN KATLİAMININ SONA ERDİRİLMESİ HUSUSUNDA GEREKLİ ÇALIŞMALAR NE ZAMAN BAŞLATILACAKTIR.”

Artvin ili genelinde son 5 yılda kaç adet ağaç kesilmiştir ve bu ağaçlar hangi gerekçeyle, hangi taşeron firmalar vasıtasıyla, hangi yöntemlerle kesilmiştir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından Artvin merkez ve ilçelerinde yapılan ağaç kesimleri hangi yöntemle yapılmaktadır ve Son 5 yılda kesildiği belirtilen ağaçların türleri, yaşları nelerdir. Aynı zamanda, yıllar itibariyle bölgede kesilen ağaç kesimlerini listesini açıklayabilir misiniz ve bu ağaçların kesimi esnasında bilimsel verilerden uzak yöntemler kullanıldığı iddiaları doğru mudur. Kesilen alanlarda ağaç ve fidan ıslahı gözetilmeksizin kesim yapılmasının ve ağaçların gerekli veriler ışığında damgalanmamış olmasının gerekçeleri nelerdir. Artvin ili genelinde kaç hektar yeşil alan ağaçsız bırakılmıştır ve bu alanlar kaç adet bitki ve hayvan türünün yaşam alanıdır. Bu iddialar ışığında Artvin ili genelinde Bakanlığınıza bağlı kişi ve kurumlar tarafından yapılan kesimlerin sorumluları kimlerdir. İlgili iddiaların aydınlatılması hususunda herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır ve bölge Halkının sesine kulak verip, Artvin ili genelinde ilgili orman katliamının sona erdirilmesi hususunda gerekli çalışmalar ne zaman başlatılacaktır ve bu konuda bir takvim açıklayacak mısınız “ dedi.