Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 51. yıl dönümünde Eskişehir’de anıldı.

EMEP, TİP, SOL Parti, TKP bugün Eskişehir Ulus Anıtı Meydanı’nda basın açıklaması yaparak 6 Mayıs 1972 tarihinde askeri darbeciler tarafından asılan sosyalist devrimciler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı andı.  Basın açıklamasını okuyan Büşra Demir şunları söyledi:

Bugün, ülkemizin tarihinde kara bir leke olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmesinin yıldönümünde bir araya geldik. Üç fidanın idam edildiği tarih, Türkiye halklarının emperyalizme karşı mücadelesini engellemeye çalışacaklarını düşünenlerin aksine Türkiye emekçi halklarının kendi çocuklarını anma, mücadelelerini sahiplenme günü oldu. Yaşamlarını işçi sınıfının mücadelesiyle birleştirmiş olan Deniz’ler karşılarına çıkan tüm baskı ve zorlukları büyük bir cesaretle göğüsleyip; bağımsızlık ve sosyalizm mücadelesinde hayatlarını feda etmekten asla geri durmadılar.

Onlar, sömürüye, eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı tam bağımsız Türkiye yolunda mücadele ettiler. Amaçları, ülkemizi sosyalizmle buluşturarak Türkiye’nin emekçi halkları ve onun genç kuşaklarının hak ettiği bir yaşamı kurmak ve bağımsız bir ülke inşa etmekti. Ancak, baskı rejimi tarafından katledildikleri için hayallerini gerçekleştiremediler. Buradan bir kez daha söyleyelim; Denizlerden devraldığımız mücadele bayrağı Türkiye işçi sınıfı ve onun devrimci gençlerinin mücadelesiyle yükseliyor. Fikirleri bizimle yaşıyor.

Bugün de Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın mücadelesi sosyalizm yolunda bizlere rehberlik ediyor. Biz de onların izinde yürüyerek, ülkemizi sömürü ve baskıdan kurtarmak için mücadele ediyoruz. Ülkemizi sosyalist bir geleceğe taşımak için Marksizm-Leninizmi kılavuz ediniyor, Denizlerden öğrendiklerimizle güçleniyoruz.

Bugün hala NATO kirli elleriyle tüm dünyada işlemeye devam ettiği cinayetlere ülkemizi de alet etmeye devam ediyor. Emperyalizm Denizlerin mücadele ettikleri zamanlardakinden daha kanlı ve daha saldırgan. Ülkemizin, yurtsever devrimcilere her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Mücadeleden asla düşmeden, hiç yorulmadan ülkemizi sosyalizmle buluşturacağız. Onların mücadelesini yaşatacağız.”

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anması için yapılan etkinlik görüşmelerinde TKP ve SOL Parti’nin Yeşil Sol Parti ile aynı etkinlikte olmak istemediklerini bildirmesi üzerine Yeşil Sol Parti kamuoyu ve yetkilileri “Bu ayrımcı ve ötekileştirici yaklaşım, idam sehpasında son sözleri ‘Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi’ diyen Denizlerin düşüncelerine ve eylemlerine uygun düşmemiştir; bu tutumu devrimci ve sosyalist kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” diyerek tepki gösterdi.