Haber: Şenol Balı

14 Mayıs’a sayılı günler kala siyasi partilerin seçim çalışmaları yoğun bir hal almaya başladı. Yoğunluğun ve heyecanın yüksek olduğu kentlerden biri de Van. Kentin en güçlü partisi Yeşil Sol Parti, bulunan 8 vekilin tamamını almak istiyor. AKP ise mevcut gücünün korumaya çalışıyor. Van’a ayrı bir önem veren CHP de 20 yılı aşkın bir süreden sonra kentten vekil çıkarmanın çabasında. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Kılıçdaroğlu’nun Yeşil Sol Partili seçmenlerin desteğiyle yarışı açık ara farkla tamamlayacağı tahmin ediliyor.

Nüfusu bir buçuk milyona dayanan ve 650 binin üzerinde seçmenin oy kullanacağı Van’da yapılan son genel seçimlerde HDP oyların yüzde 60’ına yakınını alarak 5 milletvekili, AKP ise yüzde 32’sini alarak 3 milletvekili çıkarmıştı.  Bir yıl sonrasında yani 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde HDP oyların yüzde 53’ünü, AKP ise yüzde 40’ını almıştı.  Bu sonuçla Van Büyükşehir Belediyesi’ni ve 9 ilçe belediyesini HDP, 4 ilçe belediyesini ise AKP kazanmıştı. Kürt siyasetinin güçlü olduğu Van’da 14 Mayıs’ta da Yeşil Sol Parti’nin ezici bir farkla yarışı tamamlayacağı görünüyor. 7 Haziran 2015 seçimlerinde gücünün zirvesine ulaşan HDP kentteki 8 vekilin 7’sini almıştı. Önümüzdeki seçimler için de partinin iddiası kentteki vekillerin tamamını almak.

Yeşil Sol Parti, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’a listenin birinci sırasında yer verdi. Listede Kürt ittifakı sonucu aday gösterilen Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de bulunuyor. Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Gülderen Varlı, Zülküf Uçar, Mahmut Dindar, Havin Kiye ve Taylan Ertaş da aday gösterilen diğer isimlerden.

Yeşil Sol Parti, HDP ve DBP ile beraber kentteki seçim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kadın mitingi düzenleyen Yeşil Sol Parti, geçtiğimiz günlerde de Erciş ilçesinde bir miting düzenledi. Partinin yapacağı merkezi mitingin tarihi ise henüz belli değil.

Cumhurbaşkanlığı için aday çıkarmayan Yeşil Sol Parti, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıklamıştı. Yeşil Sol Parti’nin bu desteğiyle Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığını yarışını yüzde 65-70 bandından bir oy alarak tamamlayacağı tahmin ediliyor. Öyle ki Rawest araştırmanın verilerine göre de Van’da Kılıçdaroğlu’na destek yüzde 70’in üzerinde. 

Nitekim 2 Mayıs’ta Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu  ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanı Ekrem İmamoğlu’yla katılımıyla Van’da düzenlenen miting, bunun işaretini verdi. Beşyol meydanındaki bu miting, CHP’nin son 40 yılda Van’da yaptığı en büyük miting oldu. Mitinge, Yeşil Sol Parti’nin seçmenleri de yoğun ilgi gösterdi. Kendi flamaları ve talepleri ile alana gelen Yeşil Sol Partili seçmenler, Kılıçdaroğlu için buraya geldiklerini söyledi.  Mitinge katılanlar Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını isteyen sloganlar attı.

Yeşil Sol Parti, geçtiğimiz günlerde HDP eş genel başkanı Mithat Sancar’ın da katılımıyla Erciş ilçesinde miting düzenledi

CHP 20 yılı aşkın bir sürenin ardından kentten vekil çıkarmak istiyor

Bu miting, CHP’nin kentteki motivasyonu şüphesiz arttırmış durumda. Oylarını da arttıran CHP, 21 yıl sonra CHP’nin Van’da vekil çıkaracak mı? Partililere göre bu sorunun yanıtı evet. Hatta bazı partililere göre CHP, AKP’yi sollayarak ikinci parti konumuna geçmiş vaziyette.

Millet ittifakı bünyesindeki partilerin aday çıkarmayarak CHP listelerini destekleyecekleri Van’da CHP listesinin birinci sıra adayı ve eski il başkanı Seracettin Bedirhanoğlu. Bedirhanoğlu ailesi üç kuşak milletvekili yapmış, Van Muradiyeli etkili bir aşiretten geliyor. Amcası CHP’den üç dönem milletvekilliği yapmıştı. Amcasının oğlu ANAP milletvekiliydi. Listede, eski bürokrat Ercan Çiçek ile Aziz Örek, Muhlis Orhan ve Meral Çelik gibi isimler var.

Çalışmalarını arttırarak sürdüren CHP’nin hedefi Van’dan 2 vekil çıkarmak. Partililerin inancı da bu yönde. Bu da yaklaşık 120 bin oy almaları gerektiğini gösteriyor. Kalan sayılı günlerde ne değişir kestirmek zor ama CHP’nin bir vekil çıkarmaya oldukça yaklaştığını söylemek mümkün.

AKP kentteki üçünü korumak istiyor

Kentte ikinci parti durumunda olan AKP ise tanıdık simalarla seçime girmeyi tercih etti. Gücünü korumak isteyen parti, listenin ilk üç sırasında eski vekiller Burhan Kayatürk, Kayhan Türkmenoğlu ve Abdullahat Arvas’a yer verdi. Cumhur ittifakının diğer bileşeni MHP de kentte ayrı liste ile yarışacak. Yine hitap ettiği kitle itibarıyla AKP’den oy alabilecek bağımsız adaylar da var. Yeniden Refah Partisi adayı Dr Kamil Yavuzer’in de aynı tabandan önemli bir oy koparabileceği belirtiliyor.

Kentte , Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’den daha fazla oy alacağı yorumları da yapılıyor. Nitekim aday listesine karşı hem partililerin hem de kent sakinlerinin rahatsızlık duyduğu bilgileri yansımıştı kulislere.

Cumhurbaşkanı Erdoğan , Kılıçdaroğlu’ndan 2 gün sonra yani 5 Mayıs’ta kentte bir miting düzenledi. Mitinge günler kala kentteki kaldırım ve refüjlerde temizlik ve yenileme çalışmaları yapıldı. Kentin neredeyse tüm cadde ve sokakları AKP flamaları ve bayraklar ile donatıldı. Geniş güvenlik önemleri eşliğinde kentin işlek caddelerinden olan Maraş Caddesi’ndeki kalabalığı selamlayan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun da miting yaptığı Beşyol Meydanı’na geçerek kendisini bekleyen kitleye hitap etti. Kent yerelinde yaptığı hizmetlere dikkat çeken Erdoğan, konuşmasının çoğunu CHP ve HDP’ye ayırdı.

Erdoğan, miting sırasında katılım sayısına ilişkin bilgi verdi ve bu sayıyı 50 bin olarak açıkladı. Bu sayıyı teyit etmek zor ancak katılımın yoğun olduğunu söylemek mümkün. Katılımcılardaki coşku ise son yıllardaki mitinglere göre oldukça azdı. Mitingde az sayıda Huda-Par ve MHP bayrakları bulunurken Yeniden Refah Partisi bayraklarının yoğunluğu dikkat çekti.

Hem partisi hem de Cumhurbaşkanlığı için destek talebini yineleyen Erdoğan daha sonra kentten ayrıldı.

Erdoğan’ın düzenlediği mitingdeki kalabalık geçtiğimiz yıllardaki mitingleri aratmadı ama kitlenin daha az coşku taşıdığını söylemek mümkün

Peki sonuçlar ne olur?

Yeşil Sol Parti, CHP ve AKP ‘nin sahada yoğun olarak çalıştığı kentte, Kılıçdaroğlu’nun açık arayla seçileceği tahmin ediliyor. Parlamento seçimleri için ise  birkaç ihtimal söz konusu. Baskın ihtimal; Yeşil Sol’un 6, AKP ve CHP’nin de birer milletvekili çıkaracağı yönünde. Yine Yeşil Sol’un 6 ancak CHP’nin vekilliği az bir farkla kaçıracağı ve 2 vekilin de AKP’nin alacağı da dile getirilen bir başka ihtimal. Yeşil Sol’un 5, CHP ve AKP’nin birer vekil alacağı, bir vekilin de bu iki parti arasında gidip geldiği ihtimalini öne sürenler de var.