TÜSİAD Genel Kurulu'nda Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras'ın hükümete yönelik eleştirel açıklamalarına karşı başlatılan soruşturma üzerine TÜSİAD üst düzey bir toplantı yapma kararı aldı. Toplantıya Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Muharrem Kayhan, Ömer Dinçkök, Tuncay Özilhan ve Erkut Yücaoğlu gibi isimlerin de katılacağı belirtildi.
TÜSİAD'ın eleştirisine iktidarın yanıtı soruşturma oldu
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras hakkında, dernek genel kurulundaki konuşması nedeniyle ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ ve ‘gerçeğe aykırı bilgili alenen yayma’ iddiasıyla açılan soruşturmanın ardından, derneğin üst düzey toplantı kararı aldığı belirtildi.
Sözcü'nün aktardığı habere göre, soruşturma gündemi ile gerçekleşecek toplantıda TÜSİAD’ın onursal başkanları, YİK başkanları ve eski yönetim kurulu başkanlarından oluşan isimlerin yer alacağı aktarıldı. Toplantıda TÜSİAD’ın ‘akil isimleri’ olarak adlandırılan iş insanlarının soruşturma kararıyla ilgili nasıl bir yol izleneceğini ele alacağı ifade aktarıldı.
Toplantıda yer alacak isimler
TÜSİAD’ın onursal başkanları arasında Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Muharrem Kayhan, Ömer Dinçkök, Tuncay Özilhan ve Erkut Yücaoğlu bulunuyor. Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Muharrem Kayhan, Erkut Yücoğlu ve Tuncay Özilhan aynı zamanda YİK başkanlığını da üstlendi. Dernekte yönetim kurulu başkanlığı yapanlar arasında ise Ömer Dinçkök, Cem Boyner, Bülent Eczacıbaşı, Halis Komili, Muharrem Kayhan, Erkut Yücaoğlu, Tuncay Özilhan, Ömer Sabancı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ümit Boyner, Muharrem Yılmaz, Haluk Dinçer, Cansen Başaran Symes, Erol Bilecik ve Simone Kazlowski bulunuyor.
TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ne demişti?
TÜSİAD YİK Başkanı Aras TÜSİAD genel kurulunda yaptığı konuşmada Kartalkaya’daki yangın faciasından siyasi tutuklamalara, ordu içindeki ihraçlardan gazetecilerin hedef alınmasına kadar pek çok konuyu ele alarak eleştirilerde bulunmuştu. Son dönemde artan gözaltı ve tutuklamalara da değinen Aras, "Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler gözaltına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor. Yeni mezun teğmenler ordudan ihraç ediliyor. Çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz. Tutukluluk istisna değil, kural haline geldi. Bu durum, adalet sisteminin kangrenleşmiş bir sorunudur" demişti.