Harvard Üniversitesi'nde Kimyasal Biyoloji ve Moleküler Farmakoloji Bölümünde çalışmalarına devam eden Dr. Geylani Can, "İstediğimiz sonuçlara ulaşırsak sadece kanser değil birçok hastalığın gelişimini engellemiş olacağız" açıklamasında bulundu.

Harvard Üniversitesi'nde Kimyasal Biyoloji ve Moleküler Farmakoloji Bölümünde çalışmalarına devam eden Dr. Geylani Can, Amerikan Kanser Araştırma Kurumu ve İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen yarışmada, genç bilim insanlarına verilen 400 bin dolar değerindeki 'Transatlantik Araştırma Ödülü'nün sahibi oldu.

DNA HASARLARININ NASIL TAMİR EDİLDİĞİNİ İZLEYECEK

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans ve yüksek lisans mezunu Dr. Can, Harvard Üniversitesi'nde Kimyasal Biyoloji ve Moleküler Farmakoloji Bölümünde çalışmalarına devam ediyor. AA'nın aktardığı habere göre, İsveç'te bulunan Karolinska Enstitüsünde de faaliyet gösteren Can, DNA'da meydana gelen değişiklikleri çok hızlı tespit edebilecek bir yöntem keşfetti ve patent başvurusunu gerçekleştirdi. Ödülü almaya hak kazanan 4 projeden birinin mimarı olan Can, projeyle birlikte hücre bölünmesi sona ererken ortaya çıkan DNA hasarlarının nasıl tamir edildiğini izleyecek. Kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek hedefleri bulmak için çalışmalarına başlayan Türkiyeli bilim insanı, 4 sene boyunca devam edecek. Proje, Harvard Üniversitesi ve İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından laboratuvar imkanları ile desteklenecek. Can, yaptığı açıklamada "Kanserli hücrelerin genomunda ise çok büyük bir kaos var. Bu kaosun nasıl başladığını bu projeyle anlamaya çalışıyorum. Her şey yolunda giderken, DNA kendini çoğaltırken ne gibi bir problem oluyor da biz böyle büyük bir karmaşaya gidiyoruz. Projede bunu anlayacağız. Bunun sonucu istediğimiz sonuçlara ulaşırsak sadece kanser değil birçok hastalığın gelişimini engellemiş olacağız" ifadelerini kullandı.