İlk açıklama gün içinde İş Bankası'ndan geldi. Reuters’ın haberine göre İş Bankası konuya ilişkin yaptığı açıklamada, faaliyetlerini ulusal ve uluslararası yasalarla ticari faaliyet kuralları ve ilkelerine uyarak sürdürme niyetinde olduğunu belirtti.

Hisseleri bugün yüzde 10 düşüş yaşayan bankadan yapılan açıklamada, ABD Maliye Bakanlığı'nın yeni yaptırımlarının değerlendirildiği belirtildi.

Denizbank'tan da gün içinde yapılan açıklamada, "Şu anda MIR'de hizmet veremiyoruz" denildi. Bankanın uluslararası yaptırım kuralları çerçevesinde hareket ettiği kaydedildi.

"BANKALAR ÇAPRAZ ATEŞTE KALMAK İSTEMİYOR"

İki bankadan ayrı ayrı yapılan açıklamalar öncesinde, Moskova’ya Ukrayna işgali sebebiyle mali yaptırım uygulayan ABD geçtiğimiz hafta, MIR sistemini işleten Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi Bankası’nın (NSPK) genel müdürünü yaptırım listesine almıştı.

ABD Maliye Bakanlığı bu ödeme sisteminin yaptırım listesinde yer alan kişilere ait para transferleri ve benzer işlemlerde kullanılabileceği uyarısında bulunmuş ve bu ödeme sistemi aracılığıyla yaptırımların delinmesi çabalarına dikkat çekmişti.

Rus ödeme sistemi MIR bu yıl içinde Türkiye'ye giden on binlerce Rus turist tarafından sıklıkla kullanılan bir uygulama.

Türkiye'de Rus ödeme sistemini MIR'i kullanan beş bankadan ikisinin bu sistemi askıya alma kararı, bankaların Batı ve Rusya arasındaki mali çapraz ateşte kalmaktan kaçınma çabasının bir yansıması olarak değerlendirildi.