Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK), dijital dünyaya göre yeniden kurgulanacak böylece medya kuruluşları Google'dan para kazanabilecek.

Google’ın Avrupa’da 300 medya kuruluşuna telif hakkı ödemeyi kabul etmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, telif hakkı kapsamına Türkiye’nin de dahil edilmesi için çalışmalara başladı.

Hürriyet'in haberine göre FSEK dijitalleşen şartlara göre güncellenecek, ayrıca FSEK dışında yayıncıların haklarını koruyacak yeni kanuni düzenlemeler de masada.

Google gibi dijital platformlarla medya içerikleri oluşturanlar arasında ilişkileri düzenleyen, yayıncıların haklarını koruyan, platformların yayıncılara telif ödemesi yapmasını öngören, dijital yeni kurallar getirecek düzenmelerde, kuralra uymayanlar cezalar da tanımlanacak.

DİJİTAL YENİ KURALLAR

Bu çerçevede çalışmalar kapsamında Türkiye’de fikir ve sanat eserlerinin korunması için çıkarılan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, dijital dünyaya göre yeniden kurgulanacak. İlgili kurumlar ve şirketlerle yapılacak görüşmelerin ardından gerek görülmesi halinde dijital dünyadaki dönüşüme uygun olarak kuralların tek tek sıralanacağı, telif hakları ödemelerinin belirleneceği, yayıncıların haklarının güçlendirileceği tüm tarafların hukuki yükümlülüklerinin yer alacağı yeni bir “uyumlaştırma” düzenlemesi yayınlanacak. Düzenlemeyle ilgili görüşmelerin sürdüğü ve “Türkiye’ye özgü detayların” önümüzdeki günlerde tamamlanacağı belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, geçen hafta Google temsilcisi ile yaptığı görüşmede, “Türkiye ile Avrupa’dakine benzer bir anlaşmanın yapılmasını istiyoruz” teklifini iletti. Google yetkililerinin de bu teklife sıcak yaklaştığı gündeme gelmişti.