Yüksek enflasyon ve dövizler karşısında eriyen Türk lirası nedeniyle Türkiye, yabancılar için ‘ucuz tatil cenneti’ oldu. Yüksek döviz bağımlılığı ve döviz cinsinden borç nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayan Türkiye ekonomisi, turizm gelirleriyle nakit akışını döndürmek istiyor. Mayısta rekor dış ticaret açığı veren Türkiye’de TÜİK verilerine göre bu yıl Ukrayna-Rusya savaşına rağmen, ilk 4 ayda dolar cinsinden turizm gelirleri 2019’un üzerinde seyretti. Bloomberg’in tahminine göre Türkiye’ye bu yıl 42 milyon yabancı turist gelmesi bekleniyor. 
“TATİL YAPMAK İMKANSIZLAŞIYOR” 
Türkiyeliler için tatil imkânsız bir hal almış durumda. İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 5-11 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anket çalışmasının sonucu, işçi ve emekçilerin tatile gidemediğini tespit edildi. 
“HALKIN 75’İ TATİL YAPAMAYACAK” 
22 haftanın 20 haftasını 2 hafta tatil yapabilmek için çalışarak geçiren halk, Türkiye Raporu anket katılımcılarına yaz tatillerini, izin günlerini nasıl geçirmeyi planladıklarını sordu. Katılımcıların yüzde 75’i tatil yapamayacağını belirtti. Söz konusu yüzde 75’in yüzde 65’i maddi sebeplerden ötürü tatil yapamayacağını belirtirken, yüzde 10 ise vakti olmadığını söyledi. Bunların yanında, yüzde 19 ise tatil için ailesinin, akrabasının ya da arkadaşının yazlığına/evine gideceğini belirtirken sadece yüzde 1’lik kesim yurtdışına tatile çıkacağını söyledi. 
Çalışma gruplarını incelendiğinde, işsizler haricinde, tatile gidemeyeceğini belirtenlerin en yüksek olduğu grup ücretli ya da yevmiyeli çalışanlar oldu. Bu grubun yaklaşık yüzde 80’i tatile gidemeyeceğini ifade ederken ikinci sırada ise yaklaşık yüzde 75 ile ücretli özel sektör çalışanları yer aldı.  
Seçmen gruplarına bakıldığı zaman ise tatile gidemeyeceğini belirtenlerin en yüksek olduğu grup yaklaşık yüzde 90 ile HDP seçmeni. HDP seçmenini yaklaşık yüzde 80 ile İyi Parti seçmeni takip ederken üçüncü sırada ise CHP seçmeni yer aldı. 
“TÜRKİYE YABANCILAR İÇİN ‘UCUZ TATİL CENNETİ’ OLDU” 
Bodrum Muğla’da bulunan 5 yıldızlı Diamond of Bodrum Hotel’de 2 yetişkin Alman geceliği 139 avroya konaklayabiliyor. 2 yerli turistin aynı otelde bir gece konaklama bedeli ise 1944 lira oluyor. Avrupa’dan gelen turist için Türk lirası cinsinden fiyat 2 bin 478 lira olsa da, fiyatlar Avrupalılar için oldukça uygun.