Bilişim Vadisi'nde düzenlenen etkinlik, Türk uzay sektöründeki yeni girişimlere sahne olmak için yapıldı. Sektörün önde gelen firmalarının, üniversitelerin uzay, havacılık ve astronomi kulüplerinin katıldığı bu etkinlik, bu yıl ilk kez gerçekleştirildi.

Etkinlik, Türksat'ın ana iletişim desteğiyle, Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri AŞ ve Bilişim Vadisi'nin sponsorluğunda düzenlendi.

photo_5892980239087287456_y

Etkinlik, Kozmik Anafor Astronomi Platformu, Hypatia Bilim ve Bebar Bilim gibi bilim İletişim Platformları’nın ülkemizde bilim ve teknolojinin gelişimine yönelik çalışmalarını anlattıkları açılış konuşmaları ile başladı. Ardından “Türkiye’nin Uzay Roketi Çalışmaları” adlı panelde, Ayhan Tarakcı’nın moderatörlüğünde Delta V ve NOVART şirketlerinin sürdürdükleri roket çalışmalarını anlatmasıyla devam etti hemen arkasından panel konusuna en yakın girişimler olan Yıldız Roket Takımı ve Titanyum Mühendislik sahne alıp kendi girişimlerini anlattılar.

photo_5892991122534415447_y

Etkinliğin ikinci paneli olan “Türkiye’nin Uydu Projeleri” panelinde ise GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahemetoğlu moderatörlüğünde Plan S ve Hello Space şirketleri yeni geliştirdikleri uydu projelerini anlattılar. Ardından panel konusuna en yakın girişimlerden BİTES Savunma Havacılık ve Uzay şirketi sahne alıp Uzay programları hakkındaki Dijital İkiz çalışmalarını anlattı.

Böylesi etkinliklerin sayısının artması ve gençler arasında bilim ve teknolojiye olan ilginin yükselmesi gerektiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank fuaye alanını gezip, kurumlar ve topluluklar tarafından açılan stantları ziyaret etti.