İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması için bugün Brüksel'de iki ülke ile Türkiye'nin temsilcileri 3. kez bir araya geliyor. İsveç ayrıca bugün yeni ceza yasasını Meclis onayına sunuyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Türkiye’yi Dışişleri heyeti, İsveç ve Finlandiyalı müzakerecilerin yanı sıra NATO yetkililerinin de katılımıyla gerçekleşecek.

Türkiye, ocak ayında Danimarkalı aşırı sağ bir siyasetçinin, Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği binası önünde Kuran yakması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef alındığı protesto gösterileri nedeniyle üçlü müzakereleri süresiz askıya almıştı.

Müzakerelerin yeniden başlayacağı açıklaması, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın 20 Şubat’taki Ankara ziyareti sırasında yapılmıştı.

Mutabakatta yer alan taahhütlerin İsveç ve Finlandiya tarafından yerine getirilip getirilmediği görüşülecek.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın terörle mücadele konusunda Türkiye ile işbirliğini artırmasını, terörle ilişkilendirilen örgütlerin faaliyetlerini engellemelerini, Türkiye’nin "terör suçlusu" olarak isim isim verdiği kişilerin iade edilmesini ve Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor.

İSVEÇ'TE YENİ YASA PARLEMENTONUN ONAYINA SUNULACAK

Öte yandan İsveç'te "terörle mücadele"ye ilişkin yeni ceza yasası tasarısı bugün parlamentonun onayına sunulacak. 

Tasarı "terör faaliyetleri"ne katılan ve "terör örgütleri"yle işbirliği yapan kişilere, 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Tasarı, yetkililere, "terör örgütleri"ni finanse eden ya da başka yollarla destekleyen kişileri gözaltına alma ve yargılama konusunda çok daha geniş yetkiler veriyor. Tasarı, yasalaşması halinde 1 Haziran'da yürürlüğe girecek.