Türkiye tarihinde ilk defa baro seçimleri bu kadar tartışmalı geçti. Cumhuriyet tarihinin en kritik 2023 genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arefesinde yapılan baro seçimlerinde siyaset de çok konuşuldu.

Siyasi müdahaleler ve siyasi tartışmalar yaşandı. İstanbul Barosunda ilk defa bir kadın aday kazanırken Ankara'da ise Demokratik Sol Avukatlar Grubu kazandı. Tahir Elçi'nin katledilmesinden sonra baro başkanlarının çok önemli olduğu Diyarbakır'da ise Nahit Eren ikinci defa seçildi. İzmir'de ise başkandan çok Kürtçe slogana olan tahammülsüzlük gündem oldu. 

Genel kurulunu tamamlayan 82 barodan 25’inde baro başkanları değişti, 57 baro yönetimi ise güven tazeledi. Bir önceki seçimlerde 9 olan kadın baro başkan sayısı, bu seçimlerle birlikte 13’e yükseldi.

Türkiye’de ‘çoklu baro’ sisteminin yasalaşması sonrasında Ankara ve İstanbul’da kurulan 2 No’lu barolar ile birlikte sayıları 83’e yükselen il baroları, ekim ayı boyunca gerçekleştirdikleri olağan genel kurullar ile yeni yönetim kadrolarını ve baro başkanlarını belirledi. Diyarbakır'da ise mevcut başkan Nahit Eren yeniden seçildi. 

KADIN BARO BAŞKAN SAYISI 9'DAN 13'E YÜKSELDİ

Bir önceki dönemde 9 olan kadın baro başkan sayısı, bu seçimlerle birlikte 13’e yükseldi. Bugüne kadar baro başkanlığı düzeyinde en yüksek kadın temsilinin yaşandığı barolar arasında Artvin, Bilecik, Bitlis, Bolu, Çanakkale, İstanbul, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Tunceli ve Yalova bulunuyor.  İstanbul Barosu seçimlerinde Filiz Saraç, Trabzon Barosu seçimlerinde Duygu Keleş Aydın, Samsun Barosu seçimlerinde Pınar Gürsel Yıldıran, Ordu Barosu seçimlerinde Sibel Torun, Sakarya Barosu seçimlerinde İlknur Ebiz Yıldız, Çanakkale Barosu seçimlerinde Hande Keskin, Bolu Barosu seçimlerinde Bengü Akşemsettinoğlu, Bilecik Barosu seçimlerinde Halime Kahraman, Bitlis Barosu seçimlerinde Gülhan Bayram Sekmen, Sinop Barosu seçimlerinde Funda Öztürk Altuntaş, Tunceli Barosu seçimlerinde Fatma Kalsen, Yalova Barosu seçimlerinde Elif Turnacı Çavuş ve Artvin Barosu seçimlerinde Ayla Varan seçildi. 

25 BARODA BAŞKAN DEĞİŞTİ   

Hali hazırda seçim sürecini tamamlayan Ağrı, Ankara, Ankara 2 No’lu, Balıkesir, Bitlis, Bolu, Çanakkale, Edirne, Elazığ, Iğdır, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Muğla, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Tunceli ve Van olmak üzere 25 baroda başkanlar değişti. 

DİYARBAKIR'DA KAZANAN VE KAYBEDEN ADAY BİRLİKTE AÇIKLAMA YAPTI

Diyarbakır Barosu 48’inci Olağan Kurulu’nda mevcut başkan Nahit Eren, Muhlis Oğurgül ve Cengiz Baysal başkanlık için yarıştı. 2 bin 49 avukat seçmen, Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde kurulan 10 sandıkta oy kullandı. 

Muhlis Oğurgül 656, Cengiz Baysal 32 oy aldı. 872 oy alan Nahit Eren tekrar Diyarbakır Barosu Başkanlığına seçildi.

Nahit Eren, seçim sonuçları açıklandıktan sonra rakibi Muhlis Oğurgül ile birlikte açıklama yaptı. “Bugün hepimiz kazandık. Kimse kaybetmedi. Bugün Diyarbakır Barosu kazandı” diyen Eren şöyle devam etti: “Baromuz hukukun üstünlüğünü savunmak için mücadele etti. Yeri geldi barodaki arkadaşımız tutuklandı, hapsedildi, katledildi. Ama yolundan hiç vazgeçmedi. Bundan dolayı bu baroda kaybeden kimse yoktur. Hep birlikte kazandık. Bugün kaybedeni olmayan bir seçimde bütün arkadaşlarımın sorumluluk almasını istiyorum. Bu kentin tarihi ve kültürel ruhundan aldığımız mücadele ruhundan vazgeçmeyeceğiz. Yapılan seçimin Diyarbakır ve Kürt halkına hayırlı olsun diyorum." 

İSTANBUL VE ANKARA'DA BAŞKANLAR DEĞİŞTİ

Dünyanın en büyük barosu olarak nitelenen İstanbul Barosu başta olmak üzere Ankara ve İzmir Barolarında kazanan gruplar aynı olsa da başkanlar değişti. İstanbul’da yapılan seçimlerde 144 yıl sonra ilk kez bir kadın başkan seçildi. Farklı gruplardan dokuz adayın yarıştığı seçimlerde Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu başkan adayı Filiz Saraç, oyların 7 bin 96’sını alarak yeni baro başkanı oldu.   

ANKARA'DA DEMOKRATİK SOL AVUKATLAR GRUBU KAZANDI

Çoklu baro yasasının hayata geçmesinin ardından başkentte kurulan Ankara 2 No'lu Baro ile birlikte aynı hafta genel kurula giden Ankara Barosu’nda başkanlığa 'Demokratik Sol Avukatlar Grubu'nun adayı Mustafa Köroğlu seçildi. 

Mevcut başkan Eyüphan Korkmaz’ın aday olmadığı seçimlere tek aday olarak giden Sabri Hafif de 2 No’lu baronun yeni başkanı oldu.   İzmir Barosu’nda ise mevcut başkan Özkan Yücel’in aday olmadığı seçimlerde yeni baro başkanı üç rakibini de geride bırakan Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Sefa Yılmaz oldu.   

DEĞİŞEN BARO BAŞKANLARI

Çanakkale Barosu’nda ise Hande Keskin ile Soner Aydın yarıştı. Yapılan seçim sonucunda 2 yıl süreyle başkanlık yapacak isim Hande Keskin oldu. Edirne Barosu seçiminde ise mevcut başkan Tacettin Sivrikaya yerine Gökhan Karakoç başkan seçildi. Balıkesir seçimlerinde Keziban Kalcı’ya karşı yarışan Nadir Karakaşlı başkan olurken, Kırıkkale Barosu’nun Olağan Genel Kurulu’nda başkanlık koltuğuna Oğuzhan Coskun’un rakibi Mutlu Korkmaz oturdu. Mevcut başkan Bahar Gültekin Candemir’in yeniden aday olmadığı Kocaeli Barosu seçimlerinde de Mehmet Gül başkan seçilirken, Kilis Barosu seçimlerinde Mehmet Taşçı, mevcut başkan Muammer Fazlıağaoğlu'ndan koltuğu devraldı.   

ARTVİN'DE BARO BAŞKANI İKİNCİ DEFA KADIN OLDU

Artvin Barosu'nda mevcut Başkan Ayla Varan ikinci defa seçildi. Yerel Gündem'de Bekir Güneş'e seçimleri değerlendiren Gazeteci Uğur İstanbullu, baro seçimlerinde herhangi bir sıkıntı olmadı. Kadın başkanın tekrar seçilmesi de çok sevindirici olduğunu belirtti.

BOLU'DA DA İLK KEZ KADIN BAŞKAN SEÇİLDİ 

Türkiyeturizm.com ve Gazete Duvar'dan da aldığımız bilgilere göre Bolu Barosu’nda yapılan seçimlerde de bir ilk yaşandı. Yapılan oylamada adaylardan Bengü Akşemsettinoğlu, Bolu Barosu’nun seçilmiş ilk kadın başkanı oldu. Konya Barosu seçimlerini Oktay Unkur, Elazığ Barosu seçimlerini Melih Efe, Muğla Barosu seçimlerini Levent Akgün, Kütahya Barosu seçimlerini Ekip İlkay Sunay, Şanlıurfa Barosu seçimlerini önceki dönem başkanlık yapan Abdullah Öncel, Tekirdağ Barosu seçimlerini Egemen Gürcün, Van Barosu seçimlerini Sinan Özaraz, Tunceli Barosu seçimlerini Fatma Kalsen, Tokat Barosu seçimlerini Volkan Bozkurt, Siirt Barosu seçimlerini Muhammed Alptekin, Bitlis Barosu seçimlerini Gülhan Bayram Sekmen, Iğdır Barosu seçimlerini Özgür Kurban Gül, Osmaniye Barosu seçimlerini Mehmet Karakoç kazandı.

İZMİR'DE KÜRTÇE KONUŞMAYA TEPKİ

İstanbul ve İzmir'de baro seçimlerinde tartışmalar yaşandı. İzmir'de Genel Kurul'da Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) adına söz alan Aryen Turan, cezaevinde bulunan eski HDP milletvekili Aysel Tuğluk nezdinde hasta tutuklarının durumuna dikkat çekerek, derhal serbest bırakılmaları gerektiğini ifade söyledi. Turan ayrıca konuşmasını İran'da katledilen Jina Amini ve jin Jiyan Azadi ile bitirmesi üzerine sert tepkiler oldu. Ulusalcı bazı avukatlar Turan'ın Kürtçe konuşmasına tepki gösterdi. 

İZMİR'DE KÜRTÇE SÖZLERE TEPKİ KONUŞULUYOR

İzmir'den Yerel Gündeme bağlanan gazeteci Civan Değer yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Değer, Turan'a yönelik tepkinin çok sert olduğunu ve asla kabul edileyemeyeceğini söyledi. Jin Jiyan Azadi sözlerinin neden tepki çektiğini anlamadığını belirten Değer, "Dünyanın hiçbir yerinde suç olmayan Kürtçe sözler neden İzmir Barosu seçimlerinde suç oldu ve soruşturma açıldı anlamadım. Eğer bu Kürtçe sözler suçsa burada ben de bu sözleri söylüyorum." diye konuştu. 

CİVAN DEĞER'İN İZMİR BAROSU TARTIŞMALARI SÖZLERİNİ YEREL GÜNDEM PROGRAMINDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ
 

ANTALYA'DA HÜSEYİN GEÇİLMEZ BAŞKAN OLDU

Antalya Barosu Başkanlığı için Nazım Hikmet Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılan seçimde, Hüseyin Geçilmez, Cenk Soyer, Alperen Erol ve Mücahit Gündoğdu başkanlık için yarıştı.

35 sandıkta 3 bin 398 oyun kullandığı seçimi, 1894 oy alan Geçilmez kazandı.

Seçim sonrası baro yönetim kurulu Mehmet Fettahoğlu, Yasemin Sönmez, Şebnem Yılmaz, Özhan Karazeybek, Ali Görgülü, Gizem Kumbul, Seray Yörük, Abdullah Çakıcı, Çevik Köken, Yadigar Gedik Toy'dan oluştu.

Türkiye Barolar Birliği delegeliğine ise Can Ercan, Polat Balkan, Evrim Ercan, Makbule Tanış seçildi. Gazeteci Pelin Tunç, Antalya Barosu'nda yaşananları ve sonuçlarını dokuz8 Yerel Gündem'de Bekir Güneş'e değerlendirdi. 
 

SON GENEL KURULLARLA BİRLİKTE MEVCUT BARO BAŞKANLARI ŞU ŞEKİLDE 

1) Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu 

2) İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç 

3) İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz 

4) Gaziantep Barosu Başkanı İskender Kahraman  

5) Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan  

6) Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses  

7) Ağrı Barosu Başkanı Serdar Günakın 

8) Siirt Barosu Başkanı Muhammed Alptekin 

9) Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez 

10) Ankara 2 No’lu Barosu Başkanı Sabri Hafif 

11) Balıkesir Barosu Başkanı Nadir Karakaşlı

12) Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren 

13) Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel 

14) Düzce Barosu Başkanı Taner Çelik  

15) Edirne Barosu Başkanı Gökhan Karakoç 

16) Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun  

17) Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir  

18) Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz  

19) Sivas Barosu Başkanı Fatih Sevim  

20) Kilis Barosu Başkanı Mehmet Taşçı 

21) Muğla Barosu Başkanı Levent Akgün 

22) Çankırı Barosu Başkanı Mustafa Deniz 

23) Kocaeli Barosu Başkanı Mehmet Gül 

24) Kütahya Barosu Başkanı Edip İlkay Sunay 

25) Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün  

26) Tokat Barosu Başkanı Volkan Bozkurt  

27) Osmaniye Barosu Başkanı Mehmet Karakoç 

28) Konya Barosu Başkanı Oktay Unkur  

29) Tunceli Barosu Başkanı Fatma Kalsen  

30) Iğdır Barosu Başkanı Özgür Kurban Gül  

31) Trabzon Barosu Başkanı Duygu Keleş Aydın 

32) Bolu Barosu Başkanı Bengü Akşemsettinoğlu 

33) Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz 

34) Çanakkale Barosu Başkanı Hande Keskin 

35) Bilecik Barosu Başkanı Halime Kahraman  

36) Bitlis Barosu Başkanı Gülhan Bayram Sekmen 

37) Yalova Barosu Başkanı Elif Turnacı Çavuş 

38) Elazığ Barosu Başkanı Melih Efe 

39) İstanbul 2 No’lu Barosu Yasin Şamlı  

40) Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona  

41) Kırıkkale Barosu Başkanı Mutlu Korkmaz

42) Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız  

43) Adıyaman Barosu Başkanı Bilal Doğan  

44) Afyonkarahisar Barosu Başkanı Turgay Şahin  

45) Aksaray Barosu Başkanı Ferit Köse  

46) Ardahan Barosu Başkanı Murat Yolçu  

47) Artvin Barosu Başkanı Ayla Varan  

48) Aydın Barosu Başkanı Anıl Yetişkin  

49) Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır  

50) Bayburt Barosu Başkanı Serkan Pekmezci 

51) Bingöl Barosu Başkanı Ömer Faruk Hülakü  

52) Burdur Barosu Başkanı Ramazan Gedik  

53) Çorum Barosu Başkanı Turan Kalıpçı   

54) Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer  

55) Erzincan Barosu Başkanı Adem Aktürk  

56) Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz  

57) Giresun Barosu Başkanı Soner Kandemir  

58) Gümüşhane Barosu Başkanı Metin Arslan  

59) Hatay Barosu Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın  

60) Isparta Barosu Başkanı Ünsal Çankaya  

61) Kahramanmaraş Barosu Başkanı Burak Gül  

62) Karabük Barosu Başkanı Emrah Köklü 

63) Kars Barosu Başkanı Fettah Çapkurt 

64) Kastamonu Barosu Başkanı Özgür Demir  

65) Kayseri Barosu Başkanı Ali Köse  

66) Karaman Barosu Başkanı Oktay Yılmaz  

67) Kırşehir Barosu Başkanı Onur Çanta  

68) Malatya Barosu Başkanı Onur Demez  

69) Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik  

70) Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik  

71) Niğde Barosu Başkanı Emin Alper Öztürk  

72) Ordu Barosu Başkanı Sibel Torun  

73) Rize Barosu Başkanı Ümit Peçe  

74) Sakarya Barosu Başkanı İlknur Ebiz Yıldız 

75) Samsun Barosu Başkanı Pınar Gürsel Yıldıran  

76) Sinop Barosu Başkanı Funda Öztürk Altuntaş 

77) Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz  

78) Uşak Barosu Başkanı Emin Coşkun  

79) Zonguldak Barosu Başkanı Türker Kapkaç  

80) Yozgat Barosu Başkanı Muhsin Ayanoğlu  

81) Erzurum Barosu Talat Göğebakan  

82) Nevşehir Barosu Başkanı Murat Boz