Tunus’un yoksul mahallelerinden Verdiyye, Muhammediyye ve İbni Sina mahallelerinin kesiştiği noktada bulunan esnaf lokantasıyla anlaşan İbni Sina Mahallesi sakinleri, lokantada hazırlanan yemeklerin yanı sıra kendi imkanlarıyla hazırladıkları ramazan sofrasında yüzlerce yoksul ve öğrenciye iftar veriyor.

Bu örnek ramazan dayanışmasına öncülük eden mahalle sakini Said el-Murabit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 sonunda patlak veren "Yasemin Devrimi" sırasında bu geleneği başlattıklarını söyledi.

Her yıl ramazan ayında verdikleri iftar için mahallelinin seferber olduğunu belirten Murabit, "Mahallemizde yaşayan kadın, çoluk çocuk, öğrenci yani herkes sabahtan itibaren kurulacak iftar sofrası için çalışmaya başlıyor. Ali beyin sahibi olduğu El-Hedefi Lokantasında hazırlanan yemeklerin malzemelerini, ekmeği, suyu yani iftar için ne gerekiyorsa bütün ihtiyacımızı mahalleli olarak biz karışıyoruz." ifadelerini kullandı.

- İftar sofrası için mahalle dayanışması

İftar sofralarının her yıl büyüdüğünü söyleyen Murabit, "Mahalle dayanışması neticesinde başlattığımız bu organizasyon toplumsal dayanışmaya dönüştü. Kurduğumuz sofrada önceleri 150-200 kişi misafir ederken artık 2 bin kişiye iftar hazırlayacak duruma geldik." dedi.

Bu yıl ramazan boyunca 60 bin kişilik iftar vermeye hazırlandıklarını vurgulayan Murabit, şöyle devam etti:

"Ramazan ayı boyunca bölgemizde kimsenin aç kalmasını istemiyoruz. İftar soframızın olduğu yerde 850 civarında kişiyi misafir ediyoruz. Ayrıca buraya gelemeyen aileler için hazırladığımız yemekleri paketleyerek onlara ulaştırıyoruz. Kimi de gelip kendi yemeğini buradan alıp evde yemeyi tercih ediyor. Bu sofranın hazırlanmasında başta lokantamızın sahibi Ali Bey olmak üzere destek olan tüm Tunuslulara teşekkür ediyorum."

- Düzensiz göçmenler iftar sofrasının düzenli misafirleri

Tunuslu hayırsever, Sahra Altı Afrika’dan Avrupa’ya geçme hayaliyle ülkelerine gelen ve burada uzun süre kalmak zorunda olan düzensiz göçmenleri de sofralarında ağırladıklarını vurguladı.

Murabit, "İftarımızda Cezayirli, Faslı, Libyalı öğrencilerin yanı sıra Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika ve Sudan’dan göçmenler ve öğrenciler de yer alıyor. Afrika kıtasını sıcak bir aile gibi toparlayan iftarımız, lezzetli yemeklerin yer aldığı bir sevgi ortamına dönüşüyor." dedi.

Son zamanlarda ülkede göçmenlere karşı olumsuz açıklamaların iftar sofralarını etkilemediğini belirten Murabit, "Bizim için değişen bir şey olmadı, her sene olduğu gibi bu sene de soframızda birçok göçmen iftar yapmaya geldi. Onlar bizim Rahman’dan gelen misafirlerimiz, onlara kucak açmaktan dolayı çok mutluyuz. Ramazandaki dayanışmamız diğer aylara da yansıyor, mahalleli olarak herkes birbirinin düğününe destek verir, cenaze olduğunda ise herkes cenaze evine yardım etmek için seferber olur." ifadelerini kullandı.

- "Tunus’un halk sofrası"

İftar sofrasına ilişkin değerlendirmede bulunan lokanta sahibi Ali el-Hedefi ise, "Bu iftar sonrası Tunus’un halk sofrası. Partilerin ya da derneklerin hazırladığı bir sofra değil. Para toplamıyoruz, herhangi bir banka hesabımız yok, halk kendi imkanlarıyla gelip burada doğrudan destek oluyor." diye konuştu.

Hedefi, sofranın finans kaynağını “mahalle sakinleri topluluğu” olarak isimlendirdiklerini aktardı.

Tunuslu işletmeci, "Temel harcamaları mahalle sakinleri topluluğu karşılıyor, herkes kendi imkanınca nakdi destekte bulunuyor. Ayrıca, sofraya ayni yardım olarak su, baharat, yoğurt, yemek malzemesi gibi destekte bulunan mahalle sakinlerinin yanı sıra temel ve pahalı ihtiyaçlardan et ve tavuk için maddi destek veren mahalleli bağışçılarımız da var." dedi.

- "Yıllardır buraya iftar yapmaya geliyorum"

İftarını açmak için buraya gelen Fildişi Sahili'nden öğrenci Muhammed el-Emin Kuyati, mahalle sakinlerine ve bu organizasyona öncülük eden Murabit ve Hedefi'ye teşekkür etti.

Zeytune Üniversitesinde öğrenci olduğunu belirten Kuyati, "Ali ve arkadaşları bizi içtenlikle misafir ediyor. Zeytune Üniversitesinden birçok yabancı arkadaşım buraya iftar yapmaya geliyor. Ayrıca her gün Sahra Altı Afrika’dan öğrencileri ve göçmenleri burada iftar ederken görebilirsiniz. Yıllardır buraya iftar yapmaya geliyorum, ramazan ayı dışında da Ali Bey ve arkadaşlarıyla iletişimimiz devam ediyor, bize her zaman destek oluyorlar." diye konuştu.