Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, koronavirüs (Covid-19) salgınının gidişatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Salgının geldiği aşamanın çok kaygı verici olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fincancı, sağlık çalışanlarının zorla çalıştırılmasına dikkat çekti ve uyardı.

“SAĞLIKÇILAR FİLYASYONDA HİDROKSİKLOROKİN İLACINI VERMEYE ZORLANIYOR”

Prof. Fincancı, hastanelerdeki duruma ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Salgının geldiği aşama çok kaygı verici elbette. Sağlık kurumlarının ne kadar yoğun olduğu biliyoruz. Bugün hala salgın ile bir mücadele yürütülebiliyorsa; bu özellikle sahada emek veren sağlık çalışanlarının çabasıyla gerçekleşiyor. Biz bu salgında tedavi edici olmadığını, hatta zarar verici olduğunu bildiğimiz halde hala %99,9 filyasyonumuzda ‘hidroksiklorokin’ dağıtmakla övünmeyi bulabiliyoruz ne yazık ki. Sağlık çalışanları sahada filyasyon için ziyarette bulundukları kişilere bu ilaçları vermeye zorlanıyorlar.”

“BU KOŞULLAR SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TÜKENMESİNE YOL AÇACAK”

Vaka artışıyla, sağlık çalışanlarının yükünün daha da ağırlaştığına dikkat çeken TTB Merkez Konseyi Başkanı, şöyle devam etti: “Sağlık çalışanları zorla çalıştırtılıyorlar. Ve bu zorla çalıştırmanın aslında bu kadar yoğun çalışma koşullarında sağlık çalışanlarının tükenmesine yol açacağını başından beri söylüyoruz. Bu insanları aralıklı çalıştırıp, dinlenmelerine olanak sağlayarak; onların kendilerini yenilemesi ve alanda çok daha sağlıklı bir ortamda çalıştırmak mümkündü. Ama salgınla mücadele edemedikleri gibi sağlık çalışanlarını da tüketmek konusunda yarışıyorlar. Yarın geleceğimiz nokta Hindistan’da hepimizin sesini duyduğu yüzde 30 oksijenle ‘Bana yardım edin’ çığlığı atan gazeteciydi. Bizler bu aşamaya gelmeyelim. Salgın mücadelesinin başından beri Türk Tabipleri Birliği (TTB) başından beri tüm bilin insanlarına bu uyarıyı yapıyor. Ne yazık ki Bilim Kurulu pastil önermenin ötesinde bir çaba göstermiyor.”