Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, tatilini geçirdiği Florida'dan Washington'a dönüşü sırasında uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak gündeme dair açıklamalarda bulundu. İran ile Cenevre'de yürütülecek nükleer müzakere sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Trump, süreci çok yakından takip ettiğini ve yapılacak görüşmelere dolaylı yoldan katılım sağlayacağını bildirdi.
Müzakerelerin gidişatına dair görüşlerini paylaşan Trump, ayrıca şunları söyledi: "Bu görüşmeler çok önemli olacak. Neler olacağını göreceğiz. İran genellikle çok sert bir müzakerecidir. Umarım daha makul olurlar. Anlaşma yapmamanın sonuçlarını görmek istemediklerini düşünüyorum, bence anlaşma yapmak istiyorlar."
NÜKLEER SİLAH POTANSİYELİNE İZİN VERİLMEYECEK
İran’ın geçmiş dönemde eline geçen anlaşma fırsatlarını değerlendirmediğini dile getiren ABD Başkanı, bu durumun bir karşılığı olarak bölgeye B-2 uçaklarını göndermek durumunda kaldıklarını ifade etti. Trump, İran'ın nükleer silah potansiyeline sahip bir devlet konumuna gelmesine hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini kaydetti.
GAZZE BARIŞ KURULU VE BM İLE İŞ BİRLİĞİ
Açıklamalarında bölgedeki diğer gelişmelere de değinen Trump, bu hafta Washington'da düzenlenecek toplantı kapsamında Gazze Barış Kurulu bünyesinde çok sayıda liderin bir araya geleceğine dikkati çekti. Sürece ilişkin beklentilerini aktaran Trump, ayrıca şunları kaydetti: "Tüm dünya liderleri bir araya gelecek. Muazzam miktarda para yatırıyorlar ve bence bu Gazze'nin çok ötesine geçecek. Bence tüm dünyada barış hakim olacak."
Yürütülen bu süreçte Birleşmiş Milletler (BM) ile koordineli bir şekilde çalıştıklarını belirten Trump, kurumun performansına yönelik eleştirilerde de bulundu. Trump, ayrıca şu ifadeleri kullandı: "BM kendi potansiyelini tam olarak gerçekleştiremedi. Ancak bize biraz yardımcı olabilirler, ancak dünyanın en büyük liderleri Barış Kurulu'na katılıyor. BM'yi harekete geçirebilecek miyiz diye bakacağız."





