Tozkoparan'da risksiz evleri zorla yıkılan mahalle sakinleri 1950 lira kira yardımıyla depreme dayanıklı olup olmadığı bilinmeyen binalarda yaşamaya zorlandı.

Tozkoparan Mahallesi sakinleri, riskli yerler dururken risksiz evlerinin yıkıldığını belirterek sosyal medyada kentsel dönüşüme karşı çıktıkları iddiasıyla karalama kampanyası yapanlara seslendiler.

Haber: Fatoş ERDOĞAN

Mahalle sakinlerinden Haluk Çavuşoğlu, "Biz kentsel dönüşüme değil rantsal dönüşüme karşı çıktık" dedi.

Haluk Çavuşoğlu, Tozkoparan ve Güngören'de birçok riskli alan ve yapı varken, nispeten daha az riskli yapılardan neden dönüşüme başlandığını sorduklarını bazı sosyal medya kullanıcıları (troller) tarafından kentsel dönüşüme karşı çıktıkları şeklinde algı yapıldığını belirterek şunları söyledi "biz kentsel dönüşüme karşı değil, gerçekten deprem gerçeğine karşı riskli yapılar dönüştürülsün, müteahhitlerin değil halkın yararına dönüşüm olsun dedik. Tozkoparan halkı kentsel dönüşüme değil rantsal dönüşüme karşı"

Çavuşoğlu, konuyu istediği̇ yere çekmeye çalışan, algı yapan art niyetli̇ kişilere karşı doğruları göstermek için tüm kamuoyunu Güngören ve Tozkoparan'daki gerçekten riskli yerleri görmeye davet ediyoruz çağrısı yaptı.

Çavuşoğlu, Tozkoparan’da 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un kentsel dönüşüme başlayacaklarını ilan ettiği içinde hala insanların yaşadığı, yıkılmayan binaların önünden seslendi.

Çavuşoğlu, 2019 yılında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Güngören Belediyesi Başkanı Bünyamin Demir'in bu bina önünde dönüşüme buradan başlanacağı şeklinde beyanda bulunduğunu hatırlattı.

Murat Kurum'un 50 yıllık bu binaları gösterip daha az riskli 30 yıllık belediye bloklarından dönüşüme başlandığının altını çizen Çavuşoğlu, Tozkoparanlılar kentsel dönüşüme karşı algısı yapılmaya çalışılıyor, Tozkoparanlılar rantsal dönüşüme karşı zorla dönüşüme karşı dedi.

Kentsel dönüşüm dayatılan Tozkoparan Mahallesi’nde evler yıkılırken kepçelerin kırıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, Kentsel dönüşüm olsun hakkaniyetli olsun istedik. Zorla, devletiz yaparız zihniyetine karşı çıktık dedi.

Kentsel dönüşüme Belediye blokları gibi devletin yaptığı yerlerden başlandığını vurgulayan Çavuşoğlu, burayı yıktınız çünkü Merter Tekstil bölgesi burada rant var dedi.

Hükümete seslenen Çavuşoğlu amacınız kentsel dönüşüm ise söz verdiğiniz yerlerden başlayın, rantsal değil yerinde dönüşüm yapın, depreme dayanıklı evler yapın dedi

Çavuşoğlu, biz şunu çok iyi biliyoruz Deprem öldürmez ihmal öldürür dedi ve ekledi "bizleri 1950 lira kira yardımı yaparak evlerimizden ettiniz biz bu parayla nasıl depreme dayanıklı bir ev tutacağız? Tozkoparan halkından bazıları 7 bin 8 bin liraya ev tutmak zorunda kaldı verdiğiniz kira yardımı ile ödeyecek gücü olmayan birçok kişi depreme dayanaksız binalara taşındı. Eğer gerçekten depreme dayanıklı evler yapmak istiyorsanız, mağdur ettiğiniz kişilere ödediğiniz kira yardımını asgari seviyeye çekmenizi talep ediyoruz" dedi