Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) "Cumhuriyet İçin, Sosyalizm İçin Yürüyelim" çağrısına binlerce kişi İstanbul, Ankara ve İzmir'de bir araya geldi. Dün akşam saat 19.00'da başlayan yürüyüşlerde, "Cumhuriyeti Yeniden Ayağa Kaldıracağız" mesajı verildi.

İstanbul'daki yürüyüş Cevahir AVM önünden Harbiye Askeri Müzesi'ne kadar devam etti. TKP Parti Meclisi (PM) üyesi Gizem Batı Ayaz, kalabalığa hitap ederek, Cumhuriyet'in kuruluşunda halkın gösterdiği azmi hatırlattı. Aynı azimle yeni bir Cumhuriyet için mücadele çağrısı yaptı. Yürüyüşte konuşma yapan TKP PM üyesi Ahmet Dinçel, düzen değişikliğini ertelemenin yetersiz olduğunu ve devrim ve sosyalizm fikrinin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. Tiyatro oyuncusu Metin Coşgun ise Nâzım Hikmet'in şiiri ile yürüyüşe destek verdi.

Ankara'da yürüyüş, Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı'ndan Sakarya Caddesi'ne doğru gerçekleşti. TKP Merkez Komite (MK) üyesi Ali Ufuk Arikan, Cumhuriyet'in tasfiyesine CHP'nin de katkıda bulunduğunu söyleyerek, Cumhuriyet'in yeniden ayağa kaldırılacağına dair söz verdi. Ayrıca, bu düzeni eleştirerek emekçilerin haklarını savunacaklarını ifade etti.

İzmir'deki yürüyüş ise Alsancak Penguen Kitabevi önünden Gündoğdu Meydanı'na kadar sürdü. TKP MK üyesi Savaş Sarı, holdinglerin Cumhuriyet'e ait değerleri yok etmekteki sorumluluğunu vurguladı ve Cumhuriyet'i tekrar inşa edeceklerini belirtti. Ayrıca, laik eğitimden sapmanın eleştirisi yapıldı ve gençlerin yaşam hakkını koruma taahhüdü verildi.

Yürüyüşler sırasında coşkuyla "Kahrolsun Saltanat Yaşasın Cumhuriyet", "Gençler Yaşasın, Yaşasın Cumhuriyet", "Şeriata, Faşizme, Karanlığa Geçit Yok" ve "Laiklik İçin Ayağa Kalk" sloganları atıldı.