Tez-Koop-İş Sendikası'nın Migros ile imzaladığı TİS'e itiraz eden işçiler İstanbul Şişli’de Tek-Koop-İş Sendikası 4 No'lu şubenin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Mağaza Market-Sen temsilcileri ve İşçi Hareketi Koordinasyonu Sözcüsü Nurseli Gözüaçık da işçilerin gerçekleştirdiği eylemde yer aldı.


 

Şişli’de yapılan basın açıklamasında işçiler Tez-Koop-İş Sendikası’na seslendi:


 

Bizleri işverenle karşı karşıya bırakıp haklarımızı sömürmeye devam ettiniz. Bizler işçiler olarak ne illegal yapılarız ne de teröristiz. Bizleri şantajla yıldıramazsınız. Bizler haklarını almaya çalışan çalışanlarız. Bizlerin hakları çocukların, ailelerin haklarıdır. Asgari ücretin altına düşen ücretlerle çalışıyoruz. TİS sürecinde bizi mağdur ettiniz. 


 

İşçiler ayrıca tüm Migros çalışanlarını sendikanın şubelerine gitmeye davet ederek “biz hakkımızı arıyoruz, bu yolda hep beraber dimdik devam edeceğiz” dediler.


 

İşçiler basın açıklamasının ardından sendika ile görüşme yapmak istedi ancak kapılar işçilere açılmadı.


 

Yaşadıklarını Mağaza Market-Sen’e anlatan işçiler şöyle konuştu:


 

Mayıs ayında toplu sözleşme yapılması gerekirken 31 Aralık 2022’de masaya oturdular. Bu da bizim 5500 üzerinden saatimize 4 TL zam almamıza sebep oldu. 1 gün sonra yapılsaydı 8500 üzerinden zam alacaktık. Göz göre göre haklarımızı yediler. Kıdemlerimizi bitirdiler, kıdemlerimizi maaşın içinde lav ettiler. Promosyonumuzu 6500 TL verdiler aynı zamanda yakacak yardımlarını sosyal yardıma ekleyip bizlerden vergi olarak alınmasını sağladılar. Bizler vergi dilimine girmiş olduğumuz zaman asgari ücretin altına düşüyoruz, 7500 TL para alıyoruz. 


 

Şu anki maaşımız sözde 10.500 TL, yol vs. ekleyince 12.000 tl oluyor ama biz o parayı göremedik.Devletin açıklamış olduğu yemek parası 118 TL iken biz 23 TL yemek yiyoruz. Yemekhanemize gelen yemekler çok kötü, gelen çorbalar bozulmuş olarak geliyor. 


 

Promosyon 6500 TL, biz promosyon lafını açtığımız zaman sendika başkanı öyle bir şey yok susun dediler. Bizler eylemler yapıp 3000 TL ardından 6500 TL’ye kadar geldik. Bizde işverenle Tez Koop ile şu an bu mücadeleyi veriyoruz.


 

İşçiler yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı;


 

  1. Toplu İş Sözleşmesi iptal edilecek.

  2. Kıdem farkları verilecek. 

  3. İşçiler 5500 TL’den değil, asgari ücretin güncel tutarından yararlanacak.

  4. İşçilere refah payı verilecek.


 

Biz çalışanlar olarak istediğimiz şeyler, şirketimize katmış olduğumuz şeyler, şirketimizin kar oranı geçmiş dönemlere göre yüzde 500 daha yüksek. Bizler bayramlarda bir tek mezarlığa gidebiliyoruz, çünkü bayramlarda çalışıyoruz. Bayramlarda çalışmayıp gezsek daha iyi çünkü almış olduğumu paralar çok komik.


 

Bugün herhangi bir sendikasız bir firmada çalışanlar 15-16 bin TL maaş alıyorlar. Biz şimdi yemek yiyoruz diye böyle bir tutar vermeleri çok ayıp biz işçiyiz, bu şirketin prestijini biliyoruz. Şirketimizin üst düzey yöneticilerine mailler atıyoruz, görüşmeler istiyoruz.


 

Mağaza Market-Sen 

(Mağaza ve Market İşçileri Sendikası)