Ticaret Bakanlığı, zorunlu servis ücreti ve kuver uygulamasının kaldırılmasının ardından, bu ücreti menülere zam yaparak tahsil etmeye çalışan işletmelere izin verilmeyeceğini açıkladı. Bakanlık, bu kapsamda tespit edilen bir işletme hakkında inceleme başlattı ve idari işlem uyguladı.

Yapılan açıklamaya göre, sosyal medyada "menüye zam" paylaşımı üzerine harekete geçen Bakanlık, söz konusu işletmede inceleme yaptı. İşletmenin, servis ücreti uygulaması sona erdikten sonra, eski fiyatı 15 bin TL ve yüzde 12 servis ücretiyle toplam 16 bin 800 TL olan bir hizmetin fiyatını, "çalışanları mağdur etmemek" gerekçesiyle 16 bin 500 TL'ye çıkardığını beyan ettiği belirlendi.

İŞLETMEYE AĞIR CEZA UYGULANABİLİR

Bakanlık, servis ücretini fiyatların içine ekleyerek haksız fiyat artışına sebebiyet veren işletmenin durumunu Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na iletecek. Kurulun, işletmenin haksız fiyat artışı yaptığı yönünde karar vermesi halinde, ilgili şirkete 1 milyon 860 bin 170 TL idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca, işletmenin alkollü içecek menüsünde Türk Lirası (TL) ibaresi bulunmaması ve fiyat değişim tarihi yazmaması nedeniyle de Fiyat Etiket Yönetmeliği'ne aykırı hareket ettiği tespit edilerek ayrıca idari işlem uygulandığı bildirildi. Bakanlık açıklamasında, kanun hükmünü çeşitli yöntemlerle bypass etmeye çalışanlara müsaade edilmeyeceği vurgulandı.