İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 128. gününde de sürerken Gazze'de can kaybı 28 bin 176'ya çıktı.

Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasına karşı olması nedeniye halk hükümete tepki gösterdi.

Savaş karşıtları ve Gazze'deki İsrailli esirlerin yakınları, Yahudiler için kutsal Şabat gününün bitiminde Tel Aviv'in ana arteri olan otoyolu ateşe vererek kapattı.

Gazze'ye yönelik saldırılara karşı çıkan eylemcilerden ilk grup, "Şimdi ateşkes" yazılı pankart açtı.

Göstericiler "Ne zamana kadar?", "Batı Şeria'da yerleşimci terörünü durdurun", "Filistinlilerin hayatı önemlidir" yazılı dövizler taşıdı.

İlerleyen saatlerde, hükümeti istifaya çağıran yüzlerce kişilik ikinci bir grup aynı bölgeye geldi.

Havalı kornalar ve müzik aletleriyle ritim tutarak Netanyahu hükümeti aleyhine sloganlar atan eylemciler, "Halk 1-Hükümet 0", "Suçlular hükümeti" yazılı pankartlar taşıdı.

Hükümet karşıtı grup, ara sıra trafik akışını da sınırlandırdı.

İsrail polisi, göstericilere müdahalede bulunarak trafiği açtı.

Polis tarafından yol kapatan en az 5 kişi gözaltına alındı.

NE OLMUŞTU?

Hamas, Gazze Şeridi'nde 3 aşamalı ve her biri 45 gün sürecek, esir takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiğini belirtmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Hamas'ın ateşkes teklifine ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinden sonra Hamas'ın isteklerini kabul etmeyeceklerini ve Refah kentine saldırıya hazırlanması için orduya emir verdiklerini açıklamıştı.

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyinde 1,4 milyona kadar zorla yerinden göç ettirilmiş Filistinlinin sığındığı Refah'a hava saldırıları düzenlemişti.

İsrail'in 128 gündür sürdürdüğü saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 28 bin 64 Filistinli öldürülmüş, 67 bin 611 kişi yaralanmıştı.

İsrail ordusu, Gazzelilerin sığındığı hastane ve eğitim kurumlarını hedef almıştı.

(AA)