Mustafa BİLDİRCİN

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre iktidarın, “holding modeliyle” özelleştirmeyi planladığı TCDD’nin borçları katlanarak arttı. Hazine’nin, “Borç ile özelleştirmenin yolları döşeniyor” iddiasını anımsatan verilerine göre, TCDD’nin Hazine borcu toplamı, 5,5 milyar TL’ye dayandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan Hazine Alacak Stoku, AKP’li belediyelerden gelen eski bürokratların istihdamı nedeniyle “iktidarın arka bahçesi” olarak nitelendirilen TCDD’nin mali yapısındaki bozulmayı bir kez daha gözler önüne serdi. İdarenin Hazine’ye olan borcu 2022 itibarıyla hemen her ay artmaya devam etti.

EN BÜYÜK PAY TCDD’NİN

TCDD, Hazine borçlusu beş KİT içinde en borçlu kuruluş oldu. KİT’lerin toplam 6 milyar 425 milyon 687 bin TL’lik Hazine borcunun 5 milyar 465 milyon 948 bin TL’si TCDD’ye yazıldı. İdarenin toplam 5,5 milyar TL’lik borcunun 2 milyar 583 milyon 418 bin TL’sinin vadesinin geçtiği öğrenildi.

BORÇ SÜREKLİ ARTIYOR

TCDD’nin vadesi geçmiş borçlarında aylara göre yaşanan değişim dikkat çekti. 2022 Ocak itibarıyla 2,1 milyar TL’lik vadesi geçmiş borcu bulunan idarenin, bazı aylara göre vadesi geçmiş borç tutarı şöyle kaydedildi:

Mart: 2 milyar 233 milyon TL
Temmuz: 2 milyar 455 milyon TL
Ekim: 2 milyar 583milyon TL

TCDD’nin toplam Hazine borcunda da 2022 itibarıyla dramatik artış yaşandı. Ocak ayında toplam Hazine borcu 4,6 milyar TL olan idarenin nisan, haziran, ağustos ve ekim aylarındaki borçları ise sırasıyla 4,8 milyar TL, 5,1 milyar TL, 5,3 milyar TL ve 5,5 milyar TL olarak gerçekleşti.


Liyakatsizlik uyarısı

Sayıştay’ın, 2020 yılı Devlet Demiryolları Raporu, TCDD’yi borç batağına saplayan uygulamalara ışık tutuyor. Raporda, TCDD bünyesinde bulunan ve sınavla atama yapılması gereken müdürlük koltuklarına sınavsız atamalar yapıldığı belirtiliyor. Raporda, TCDD’de 40 kişiden oluşan şube müdürlerinin, bulundukları konuma sınavsız yerleştiği ifade ediliyor.