Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Eti Alüminyum A.Ş.’ye yatırım desteği verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali için Danıştay'da dava açtı.

TBB, konuya ilişkin açıklamasında, "Ülkemizde yaşanan ve on binlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği depremin henüz enkaz kaldırma çalışmaları dahi tamamlanmamışken; kaynakların kamu yararına harcanarak depremzede yurttaşlarımızın yaralarının sarılması gerekirken;16 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan ve Konya ilinde yapılacak alüminyum yassı mamul üretim tesisi yatırımına devlet yardımı verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararıyla bir şirkete yönelik olarak vergi muafiyeti sağlanması ve destek verilmesi sosyal devlet ilkesine, kamu yararına ve eşitlik ilkesine aykırıdır" ifadelerine yer verildi. TBB kamu vicdanının kabul etmeyeceği bu idari girişimin durdurulması gerektiğini belirterek yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı.

KARARA İLİŞKİN

Deprem yayınında 3 milyar TL bağış yaptığını açıklayan Cengiz Holding’e ait Eti Alüminyum A.Ş tarafından Konya'da yapılacak 3 milyar 10 milyon 545 bin 522 liralık yatırım projesi için teşvik verildi. Projeye yüzde 100 vergi indirimi ve yüzde 85 yatırıma katkı oranı olmak üzere gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, azami 75 milyon TL nitelikli personel desteği ve 200 milyon lirayı aşmayacak enerji desteği gibi teşviklerden yararlanacak.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 16 Şubat'ta Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.