Tarım danışmanları, bitkisel ve hayvansal üretimde tarımsal işletme sahiplerine, çiftçilere ve köylere giderek eğitim veriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılarak görevlendirilen tarım danışmanları, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS), hayvan kayıt sistemine, örtü altı kayıt sistemine, su ürünleri kayıt sistemine, arıcılık kayıt sistemine, koyun-keçi kayıt sistemine veya Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne (OTBİS) kayıtlı üreticilere danışmanlık hizmeti verebiliyor.

2009 yılından beri bakanlık bünyesinde çalışan tarım danışmanlarının sayısı 6 bin civarında. Yılda iki defa olmak üzere belirlenen destek miktarını alan tarım danışmanları, ziraat teknikerleri ve ziraat mühendisleri ve veterinerlerden oluşuyor.

Tebliğe göre; tarım danışmanları, aldıkları yıllık ücretten; personel giderlerini, büro giderlerini, malzeme ve diğer giderlerini karşılayacak.

Her bir tarım danışmanı için kişi ve kuruluşlara yıllık 72 bin TL, iki dilim halinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1 Haziran ve 15 Kasım 2023 tarihlerinde ödenecek.

 Görüntü (Arşiv)