Türk Böbrek Vakfı (TBV), tam kapanma sürecine denk gelen Şeker Bayramı'nda, kontrolsüz beslenme ve tatlı tüketiminin hareketsizlik nedeniyle daha tehlikeli bir hal alabileceği uyarısında bulundu.

TBV Başkanı Timur Erk, bayramların en keyifli tarafının kalabalık sofralar ve aile ziyaretleri olduğunu belirterek, "Daha sağlıklı günler görmek dileğiyle evlerimize kapandığımız ve hareketsiz kaldığımız bir döneme denk gelen Ramazan Bayramı'nda, kontrolsüz beslenme ve aşırı atlı tüketimine her zaman olduğundan daha fazla özen göstermeliyiz" dedi. Aşırı şeker ve tuz tüketiminin nelere yol açacağının sıklıkla dile getirildiğini hatırlatan Erk, "Kişilerin yanlış beslenme alışkanlıkları sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaya devam ediyor. Kültürümüzde ve zengin mutfağımızda ağız tadı için her zaman bir alternatif var. Şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine uygun miktarda sütlü tatlılar, meyve suyu veya soğuk meşrubat yerine su tüketimini keyifli hale getirecek karanfil, limon, nane gibi tatlarla suya aroma katılması gibi kolay uygulanabilir yöntemler her zaman ön planda olmalı" ifadelerini kullandı.

BÖBREKLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

TBV Başkanı Erk, dengeli ve kararında tuz ve şeker tüketiminin genel vücut sağlığına ve böbreklere olan etkisine işaret ederek, şunları aktardı: "Kısıtlı hareketle evlerde geçirilecek bir bayram, şüphesiz kontrolsüz beslenmeyi de beraberinde getirecektir. Bu gibi durumlarda tercihiniz her zaman porsiyon kontrolü ve hafif beslenmeden yana olmalıdır. Unutmayalım ki karşı karşıya kalınan hastalıkların önemli bir kısmı beslenme hatalarından kaynaklanıyor." TBV Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise bayramda aşırı şeker ve tuz içeren, yüksek kalorili yiyecekleri bir anda ve çok fazla tüketmenin kan şekerimizde dalgalanmalara ve tansiyon problemlerine neden olabileceğini söyledi.