Suudi Arabistan, ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında çatışmalara sahne olan Sudan'dan bugüne kadar 101'i kendi vatandaşı olmak üzere toplam 356 kişiyi tahliye ettiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sudan'dan tahliye çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Sudan'dan tahliye edilen 10 Suudi Arabistanlı ile "dost ve kardeş ülkelerin" vatandaşlarından 189 kişinin bu akşam Cidde kentine ulaştığı aktarılan açıklamada, söz konusu dost ve kardeş ülkeler ABD, İngiltere, İsveç, İtalya, Katar, Suriye, Hollanda, Irak, Türkiye, Tanzanya, Lübnan ve Libya olarak sıralandı.

Suudi Arabistan'da misafir edilen yabancıların kendi ülkelerine gidinceye kadar temel ihtiyaçlarının karşılandığına işaret edilen açıklamada, bugüne kadar 101'i Suudi Arabistanlı, 255'i yabancı olmak üzere toplam 356 kişinin Sudan'dan tahliye edildiği bilgisi verildi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Sudan'daki çatışmalarda şimdiye kadar en az 427 kişinin öldüğünü, 3 bin 700'den fazla kişinin yaralandığını açıklamıştı.