Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Gezi eylemcilerine yönelik kullandığı "sürtük" ifadesi TBMM'de tartışmaya neden oldu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Erdoğan’ın partisinin geçen hafta grup toplantısındaki Gezi eylemlerine yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.

Milyonlarca insanın yanı sıra kendisinin, eşinin ve çocuklarının da Gezi eylemlerine katıldığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Bu lafı iade ediyorum Cumhurbaşkanı'na. Eşimle, çocuğumla gittim" dedi.

"HAKARET EDİYORSUNUZ"

ANKA'nın haberine göre, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AKP Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanımız 85 milyonun cumhurbaşkanı. Hakaret etmeye hakkınız yok. Hakaret ediyorsunuz" diye cevap verdi. Bekaroğlu ise "Ne diyorsun sayın başkan. Ben etmedim, o bize hakaret etti" yanıtı verdi.

Komisyonda, tansiyon yükselirken milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Yılmaz, Bekaroğlu'ndan sözlerini düzeltmesini istedi. Bekaroğlu görüşlerini yineledi. Gerilimin sürmesi üzerine toplantıya ara verildi.

Aranın ardından oturumu açan Cevdet Yılmaz, şu açıklamayı yaptı: "Cumhurbaşkanımıza dönük hiçbir şekilde tasvip edemeyeceğimiz ifadeler kullanıldı. Belli dönemde kime söylediği belli olan hususu ‘milletin yarısına kullanılıyor’ gibi anlatmanız hiç doğru değil. O dönemde Cumhurbaşkanımız ve ailesine yapılan hakaretleri de hepimiz hatırlıyoruz. Yapılan vandallık ve küfürleri de unutmadık. Bu ülkeye neler kaybettirdiğini de hatırlıyoruz. Meşru hükümeti antidemokratik yolla devirmeye çalıştılar."

"VATANDAŞLARA HAKARET ETME HAKKIMIZ YOKTUR"

Yılmaz'a yanıt veren Bekaroğlu, şöyle konuştu: "Ben Sayın Cumhurbaşkanı'na hakaret etmedim. Siz 'burada vandallar vardı, yıkıyorlardı, yakıyorlardı onlara dedi' diyorsunuz. Türkiye böyle anlamadı. Sayın Cumhurbaşkanı da bir kere daha o kelimeyi kullanmadı, sahiplenmedi. Bir insan herhangi bir sebepten dolayı hakaret edemez. Orada vandallar vardı ise, bu suçlarla ilgili yakalanır, ceza alırlar. Türkiye vatandaşlarına hakaret etme hakkımız yoktur, Cumhurbaşkanı'nın hiç yoktur. Söylediğimi geri almıyorum. Hakaret etmiyorum. Ben oraya gittim, eşim ve çocuklarımla. Cumhurbaşkanı'nın söylediğinden dolayı rencide oldum. Bizim için söylemişse iade ediyorum."

"OLAYLARI KORKUNÇ HALE GETİREN KİŞİLERİ KASTETTİ"

Komisyon üyesi ve AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eylemlere katılan insanları kastetmediğini savundu. Yegin, "Gezi olaylarını korkunç bir hale getiren kişileri kastetmiştir. 'Kamu binalarının, polis araçlarının, ambulansların, işyerlerinin, otobüslerin, sokakların, parkların yakıldığı' demiştir. Sayın Bekaroğlu'nun buralara katılmadığına inanıyoruz" dedi. Bekaroğlu bunun üzerine, "Bir ülkenin cumhurbaşkanını suç işleyen insanlara da hakaret edemez" yanıtını verdi.