Log’da yer alan habere göre, Siber güvenlik araştırmacısı Felix Krause tarafında yapılan analizler sonrasında geçtiğimiz hafta Facebook ve Instagram uygulamaları içindeki entegre internet tarayıcının kişilerin web aktivitelerini detaylı şekilde takip edebildiği ortaya çıkmıştı.

Aktarıldığı kadarıyla her iki uygulamada da Apple’ın üçüncü parti uygulamalara sağladığı tarayıcıyı kullanılmıyor. Şirketler burada kendi geliştirdikleri WebKit temelli özel bir tarayıcıyı kullanıyor, bu tarayıcı da “Meta Pixel” isimli JavaScript kodu üzerinden girilen internet sitelerindeki tüm aktiviteleri tarayabiliyor.

Meta, Facebook ve Instagram uygulamaları içerisindeki tarayıcı üzerinden açılan bir internet sitesinde nereye dokunduğunuzu, hangi bağlantıyı açtığınızı, hangi metinleri seçtiğinizi, reklamlara ne zaman bastığınız, girdiğiniz parolaları, adresleri kredi kartı numaralarını ve fazlasını net şekilde görebiliyor.

Şirketin bu konuda ne kadar veri topladığı bilinmiyor ve Felix Krause tarafından da kanıtlanamıyor. Krause, bu sürecin bugün sadece Facebook ve Instagram için sınırlı olmadığını da buldu. Söylendiği kadarıyla şu an en popüler sosyal medya olan TikTok bünyesinde kullanılan yerleşik internet tarayıcı da takip yeteneğine sahip.

Krause’a göre bu tarayıcı içerisinde basılan her tuş ve her dokunma hareketi kayıt altına alınabiliyor