ORC Araştırma Şirketi'nin sahibi Mehmet Pöstaki ve Yöneylem Araştırma Şirketi'nin sahibi Siyaset Bilimci Doç. Dr. Sayın Derya Kömürcü son anket sonuçlarını Sözcü'den Ruhat Mengi'ye değerlendirdi.

Yöneylem Araştırma Şirketi'nin sahibi Kömürcü: “Cumhurbaşkanı Erdoğan aday olursa oy verir misiniz” diye soruyoruz. “Kesinlikle oy veririm” diyenler yüzde 30.7. “Erdoğan'a asla oy vermem” diyenler yüzde 60.

ORC Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü Pösteki ise “Toplumda 6'lı Masa'ya güven Mayıs'ta 45.7, Haziran'da 50.6 Temmuz'da 54.9, bugün ise yüzde 57 oranına ulaştı” bilgisini paylaştı.

‘AKP BİRİNCİ PARTİ OLMA ÖZELLİĞİNİ YİTİRİYOR’

Kömürcü, “Ben bundan 4-5 ay önce şunu ilk defa ifade etmiştim, demiştim ki “AKP Türkiye'de ilk parti olma özelliğini kaybedebilir, trend bunu gösteriyor. Çok büyük kopuşlar yok ama istikrarlı bir şekilde oy gerilemesi görüyoruz, bu devam ederse birinci parti olma özelliğini yitirebilir” demiştim. Nitekim son 3 aydır ya CHP'nin gerisinde kaldığını ya da binde 1, binde 5 gibi farklarla biraz önde olabildiğini görüyoruz, dolayısıyla bu bize önümüzdeki süreçte gerçekten AKP'nin birinci parti olma özelliğini yitireceğini ve bunun karşılığında da en güçlü aday olarak Cumhuriyet Halk Partisi'nin birinci parti olabileceğini gösteriyor. Yani, CHP yüzde 30 sınırını geçemedi ama geçebildiği durumda önümüzdeki seçimin birinci partisi olarak CHP'yi görebiliriz. Bunu kuvvetlendirebilecek bir şey olarak da cumhurbaşkanı adayının açıklanması CHP'ye bir ivmelenme sağlayacaktır açıkçası, cumhurbaşkanı adayı açıklandığı takdirde CHP'ye olan ilginin yerelde de, taşrada da çok daha fazla artacağını düşünüyorum” diye konuştu.