Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

Patara Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkan Dündar, Patara Tepecik kazılarını yapmaktadır. Tepecik kazılarında bulunan sapan, son kazma son sözün bitmediğini gösterir.

Arkeoloji dünyasında dün yeni bir buluntu paylaşıldı.. Bu; bir yüzünde CAES kısaltmasıyla Iulius Caesar’ın adının olduğu düşünülen, diğer yüzünde de baena sınırındaki Ipsca antik kentinin okunduğu bir sapan taşı., Patara’da ele geçen tarihi önemi çok büyük bir buluntu.

sapan taşı 1sapan taşı 2

 Patara Tepecik kazılarında ele geçen kurşundan “sapan taşı”nın bir yüzünde Alexandrou, diğer yüzünde ise Philppou yazılıdır. Yani, bu sapan Philippos’un oğlu Aleksandros’a onun ordusuna, bir askerine aittir. Baba oğul iki ismin de yazılı olduğu bu buluntu, Anadolu’daki tek örnektir. Arkeolojik literatürde de sadece Kuzeydoğu Bulgaristan’daki bir buluntu grubunda tanımlanır. Tepecik sapan taşının bulunduğu kuzey bastion, mükemmel kontekst verileriyle İskender’in Likya kentlerine sefer yaptığı MÖ 334/333 yıllarına tarihlenmektedir. Tarih yazımı, bu seferde Patara’nın da İskender’e karşı koymadan teslim olduğunu yazar. Ancak sapan taşının bulunduğu yaygın yangın tabakası ve orada ele geçen diğer askeri aksam, bu aktarımın olasılıkla Patara halkı için geçerli olduğunu, Tepecik’teki Hekatomnidler garnizonu askerleri ile İskender’in askerleri arasında ise bir mücadelenin gerçekleştiğini ortaya koymaktadır. İşte arkeolojide bu kadar küçük bir buluntu bile, yeniden“ tarih yazabilir.”