RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan sosyal medya hesabından paylaştığı 1 Mayıs mesajında; "Sevgili işçi kardeşlerim Geçimini kaptanlık yaparak sağlayan emektar bir babanın evladıyım. Gençlik yıllarında İETT’de işçi olarak çalışmış, ter dökmüş bir kardeşinizim. Emeğin, alın terinin, arkadaşlarla bir sıcak somunu paylaşmanın mutluluğunu çok iyi bilirim. Ülkemize siyaset yoluyla hizmet etme mücadelemizde bu köklerimizi ve nereden geldiğimizi asla unutmadık. Daima sizlerin hakkını teslim etmeye çalıştık. Yıllarca istismar malzemesi yapılan 1 Mayıs’ı sizler için tatil ilan ettik, gerçek anlamda işçi bayramı yaptık.
Örgütlenme, sendikal haklar, ücretlerle beraber işçi sağlığı ve güvenliğinde çok önemli adımlar attık. 2002'de 184 lira olan, yani 126 dolara tekabül eden asgari ücreti bugün 8 bin 500 liraya, yani 437 dolara yükselttik. Asgari ücreti ve diğer ücretlilerin asgari ücret kadarki gelirlerini vergi dışı bıraktık. Ne yaptıysak beraber yaptık, beraber başardık, sırt sırta vererek zorlukların üstesinden beraberce geldik. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nı da yine sizlerle beraber inşa edeceğiz. 14 Mayıs’ta siz işçi kardeşlerimin desteğine güveniyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nüzü canı gönülden tebrik ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Screenshot_9-7

KEMAL KILIÇDAROĞLU

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'da twitter'dan "Emekçiler" başlığı ile bir video paylaşarak 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutladı. CHP lideri konuşmasında şu ifadelere yer verdi; 

"Sevgili halkım, bugün beyaz yakalı emekçilere seslenmek istiyorum. Ben bu beyaz yaka, mavi yaka işine inanmam. Öyle diyorlar ama onlar da emekçi, bunlar da emekçi. Biri ofis emekçisi diğeri fabrika. İkisi de aynı cenderenin içinde, ikisi de büyük bir bunalımın içinde. Türkiye, tarihinin en ağır ekonomi krizini yaşıyor. Krizin ötesinde bir buhranın içindeyiz. Silindir gibi geçtiler emekçinin üstünden. Ülkede sadece iktidarın bu vatanın zenginliklerini peşkeş çektiği bir avuç zenginin keyfi yerinde. Onun için beyaz yaka, mavi yaka demeyelim. Ben yakanız ne olursa olsun orta sınıfın büyümesi gerektiğine inanırım. Türkiye'de bir küçük zümre dışında toplumun tüm kesimleri ekonomik buhran başta olmak üzere onun tetiklediği gıda krizi ve barınma krizi tarafından kuşatılmış durumda. Orta sınıf yok edildi. Açıkça söylüyorum, orta sınıf yok edildi.

Saraylılar kendilerini kandırmasınlar. Eşitsizlikler üst gelir gruplarını daha da zenginleştirir, orta gelir gruplarını bitirir ve alt gelir gruplarını da öfke dolu yapar. Zannediyorlar mı ki herkesi fakirleştirerek günlerini gün edebilirler. Edemezler. Tüm yakalar, ister beyaz ister mavi ister orta direk ister yoksul. Hepimiz birbirimize bağlıyız. Bakın yoksulluk sınırı 31 bin 240 liraya yükseldi. Buna hiçbir sistem dayanmaz, çöker. Emin olun, çöker. Bugün her sabah daha fazla yurttaşımız yoksulluğa uyanıyor. Bu ülkede ya demokrasiye sahip olabiliriz ya da birkaç kişinin elinde toplanmış büyük bir servete sahip olabiliriz. Ama ikisine birden sahip olamayız. Bay Kemal için orta sınıf ne? Güvenli bir işi olan, bir ev sahibi olan, tasarruf edebilen, geleceğe yatırım yapabilen, çocuğunun eğitim parasına gücü yeten sınıf orta sınıftır. Ve bu yakaya bağlı değildir. Bu sınıfı büyüteceğim. Çelik gibi güçlendireceğim. Bunları nasıl yapacağım?

1. Ülkede güven ortamını sağlayarak yatırımı çekeceğiz.
2. Temiz yönetimi ve halktan çalınanı halka iade edeceğiz. Ve akılcı şampiyonlar ligi bir ekonomistler ekibiyle Türkiye'yi hızla krizden çıkaracağız.
3. Türkiye'yi ucuz iş gücü, yüksek enflasyon sarmalından çıkarıp dünyayla rekabet eden bir ülke haline getirmek için dirençli yeni sanayi devrimi altyapısını kuracağız. Tüm teknoloji alanlarına yatırım yapacağız.
4. Çalışanlar için gelir ve eksi tarifesini yeniden düzenleyeceğiz. Emekliler üzerindeki vergi yükünü indireceğiz. Asgari ücretliden vergi almayacağız.
5. Kadınların çalışma yaşamına katılımını arttıracağız. Onlar gelir elde ettiğinde bu haneler hızla orta gelir durumuna dönüşecek
6. Sanayiyi tüm Türkiye'ye yayarak İstanbul'dan Anadolu'ya ekonomik mobilite yaratacağız. Anadolu'yu yeniden şaha kaldıracağız. Bu da ücretleri otomatik olarak yükseltmek demek.
7. Organize sanayi bölgelerinde teknoloji liseleri kuracağız. Mesleki eğitimle gençlerimiz yeni beceriler kazanacak. Sanayiciliğin ihtiyaç duyduğu aranan eleman sorunu giderilmiş olacak.

Hepsi için planlarımız hazır, ilmek ilmek işledik her şeyi. O kadar hazırız ki, o kadar iyiyiz ki, tek bir iş kaldı. Bu beceriksizleri göndermek. 1 oy ya bir oy, tek gereken o. Sevgiyle kalın"

Screenshot_10-2

SELAHATTİN DEMİRTAŞ

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan isimler arasında yer aldı.  #Bijî1Gulan #Yaşasın1Mayıs etiketi ile yaptığı paylaşımda Demirtaş;"İşçi ve emekçi önce hırsızdan ve gaspçıdan sandıkta hesap soracak ve bu talan iktidarının sonunu getirecek. Sonra da emek mücadelesine devam, yeni iktidardan da hakkını söke söke alacak." dedi.

Screenshot_11

MİTHAT SANCAR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, milletvekili adayları ile birlikte Ankara Tandoğan Meydanı'ndaki 1 Mayıs mitingine katıldı. 1 Mayıs coşkusuna dair fikirleri sorulan Sancar; "Herşey günün ruhuna uygun bir şekilde gerçekleşiyor hem Ankara'da hem de Türkiye'nin dört bir yanında. Birlik, dayanışma ve mücadelenenin en güzel örnekleri serergileniyor. İktidar nefret yalan kin ve operasyonlarla kampanya yürütüyor. Fakat biz birleşiyoruz. Neşe, umut ve kararlılıkla geliyoruz" dedi.

sancar-4

PERVİN BULDAN

HDP'nin bir diğer Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise 1 Mayıs coşkusuna  İstanbul'da eşlik etti.

buldan 2

ERKAN BAŞ

TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü İstanbul'da kutlayan isimler arasındaydı. Baş alanda yaptığı konuşmada; "Kardeşler, bu 1 Mayıs, işçi düşmanlarının iktidarında kutladığımız son 1 Mayıs olacak. Sadece 13 gün sonra, bu alanda toplanan on binlerce insan hep beraber tarihe not düşeceğiz.  Bu ülkede zalim bir iktidar vardı. Halkına zulüm ediyordu. Baskı kuruyordu. Yoksul, aç bırakıyordu. O iktidar artık yok diyeceğiz.Biz halkız, ve halk örgütlendiğinde, omuz omuza verdiğinde, kol kola girdiğinde, onun önünde duracak hiç bir zalim yoktur olamaz olmayacak" dedi.

TİP Genel Başkanı konuşmasını sosyal medya da fenomen haline gelen sloganı "Lale devri nasıl bittiyse, sülale devri de bitecek. Hepiniz yargılanacaksınız" sözleriyle bitirdi.

baş

MERAL AKŞENER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener twitter hesabından yaptığı 1 Mayıs kutlama mesajında; "Memleketimizin dört bir yanında ülkemizin kalkınması için çalışan tüm emekçilerimizin; #1Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum..." dedi
 Tarlada çalışan emekçi kadınların görseli eşliğinde yaptığı paylaşımın devamında Akşener; "Hiç merak etmeyin, 14 Mayıs’tan sonra; Alın terinin hakkı korunacak. Emekçiler tarih yazacak!" sözleri ile mesajını tamamladı.

Screenshot_16

AHMET DAVUTOĞLU

Gelecek Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayı Ahmet Davutoğlu 1 Mayıs'ı twitter'dan kutladı. Davutoğlu paylaşımında; "Helal alın teri ile ekmeğini kazanan, çalışan, üreten, ter döken, zorluklara göğüs geren, haklarını emekleriyle arayan tüm işçilerimizin #1Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun. Bu bayram gününde Millet İttifakı olarak sizlere söz veriyoruz, bu düzeni değiştireceğiz, gelir adaletini sağlayacağız. Her çalışan emeğinin karşılığını mutlaka alacak" dedi.

Screenshot_12-2

ALİ BABACAN

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan 1 Mayıs için yayınladığı paylaşımda ; "Alın ve akıl teriyle çalışan Türkiye’nin #1Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun. Güvenli ve güvenceli koşullarda üretip, bolluk ve bereket içinde yaşayacağımız günler ufukta görünüyor. Birlikte başaracağız" dedi.

Screenshot_13

GÜLTEKİN UYSAL

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal 1 Mayıs Emek ve Demokrasi Günü'nün Çanakkale kutlamalarına katıldı. Sosyal medya hesabından katıldığı yürüyüşün fotoğrafları eşliğinde yaptığı paylaşımda Uysal; "Çanakkale’de #1Mayıs yürüyüşüne katıldık. Bu ülkede hiç bir emek karşılıksız kalmasın, işçi, emekçi hakkını alsın diye sıvadık kolları!" ifadelerni kullandı.

Screenshot_14-2
 

TEMEL KARAMOLLAOĞLU

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'da 1 Mayıs için kutlama mesajı paylaşan siyasi liderlerden bir diğeriydi. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı yardımcısı Karamollaoğlu kutlamasını; "Helal rızkı için alın teri döken tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun! 14 Mayıs’tan sonra, hakkın ve hakkaniyetin hakim olduğu bir düzeni inşa edeceğiz.Hedefimiz;
-Adil Devlet,
-Adil Paylaşım,
-İnsanca Yaşam!
Hep birlikte başaracağız!" sözleri ile yaptı.

Screenshot_15-1