Sinoplu vatandaşlar yakıt giderlerinin yüksek olmasına tepki gösterdi. Vatandaşlar Sinop’un komşu ili olan Samsun’a artan akaryakıt zamlarından sonra gidemediklerini ve sosyal yaşamlarının kısıtlandığını belirtti. Sinoplu vatandaş Berkay Erdem, "1 buçuk sene önce ortalama 150 TL’ye gittiğim Samsun’a şu an aracımla 600 TL’ye gidip geliyorum. Önceden mesela gidip geldiğimde 150 TL’ye Samsun’da aracımla gezebiliyordum. Sinop’a geliyordum yakıt hala yetiyordu 2 gün de Sinop’ta geziyordum. Şu an öyle bir şansımız yok tabi ki" diye konuştu.

"PARANIN HİÇBİR HÜKMÜ KALMADI"

Sinoplu vatandaş Sinan Ergen şu ifadelere yer verdi:

"Ortalama 40 yıldan beri ticaretle uğraşıyorum. Tabi ki çok çalışmanın ardından insanlar sosyal hayat açısından gezmek ister. Burada sosyal ağ konusunu genişletmek lazım. Bende bu konuda bu bağı kurmak için Samsun’a gerek alışverişimi gerek sosyal hayatımı daha genişletmek açısından, ticari konularım açısından sürekli gidip geliyordum. Ayda hemen hemen 2 kere Samsun’a gidip geliyordum. Geçen sene yakıtın 8 buçuk lira olduğu yerde 120 liraya gidip gelebiliyordum. Ama şimdi bugün itibariyle Samsun’a değil emin olun buradan Sinop’un çıkışı olan Korucuk’a çıkmakta zorlanıyorum. Bu konuda zorlandığım için de Sinop’un parkında gezmeyi yeğliyorum. Dün hatta market alışverişine girdim. 3 parça bir şey alıyorsun 200-300 lira para tutuyor. Paranın hiçbir hükmü hiçbir ifadesi kalmadı. Hayatın ben gerçekten kadar pahalı olduğunu bu yaşıma kadar görmedim. Bunun peşine biliyorsunuz elektrik faturaları geçen ay itibariyle yüzde 50 elektriğe ve doğal gaza zam geldi. Burada ticaret anlamında sanayide arkadaşlarım var. Herkes isyanlarda. Gerek elektrik pahalılığından gerek doğalgaz pahalılığından yarını düşünemeyecekleri ve fabrikaları kapatabileceklerini ve işçi çıkaracaklarını ifade ettiler. Bu konuda sadece ben bir bireyim. Bu aslında Türkiye’nin bir sorunu. Türkiye’nin sorunu olan bu gündemdeki enflasyon, hayat pahalılığına artık dur demenin bir zamanı geldi. Burada benim iyi olmam değil burada önemli olan Türkiye’nin iyi olması lazım. Ben burada 52 yaşına gelmişim. Yarına ne olacağım belli değil. Samsun’a gidemeyip yakıtı düşünüyorsam bırakın yakıtı düşünmeyi ben aracıma yakıt koyamıyorum. Niye yakıt koyamıyorum? 27 lira bir yakıt olur mu?

"20 YIL ÖNCE EV ALABİLİYORDUK"

Hayat o kadar pahalı ki. Ticaret anlamında dünden bugünü karşılaştırdığımızda 20 yıl öncesine ticarete başladığımda her yıl bir tane ev alma gücümüz oluyordu. Son 10 yılda bu 1 araca düştü. Son 5 yılda 2. el araba alma gücüne düştü. Geçen sene ile bu zaman arasında da motosiklet bile alamıyoruz. O dereceye düştük. O nedenle sosyal hayat denen bir şey kalmadı. O yüzden buradan bırakın Samsun’u dediğim gibi Sinop’un çıkışı olan Korucuk mevkiine zor çıkıyorum. Buradan ben devletimizin yakıtların tekrar eski haline gelip, sosyal anlamda insanların daha açılması gerektiğini, alışverişlerini daha rahat yapabilmesi açısından devletin bu konuya özellikle enflasyon konusunda bir mücadele etmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten hayat öyle güneşli falan değil. Karabulutlar yakın. Her halde sanırım bir fırtınalar olacağını düşünüyorum. O nedenle biz özgürce yaşamak, özgürce gezmek, sosyal ağımızı genişletmek anlamında refah bir ülke refah bir Türkiye istiyorum."

"EKONOMİK YÖNDEN GERÇEKTEN BİR SIKINTI YAŞIYORUZ"

Sinoplu vatandaş Berkay Erdem ise şunları söyledi:

"1 buçuk sene önce ortalama 150 TL’ye gittiğim Samsun’a şu an aracımla 600 TL’ye gidip geliyorum. Önceden mesela gidip geldiğimde 150 TL’ye Samsun’da aracımla gezebiliyordum. Sinop’a geliyordum yakıt hala yetiyordu 2 gün de Sinop’ta geziyordum. Şu an öyle bir şansımız yok tabi ki. Samsun’a gidip geliyorum arabayı otoparka bırakıyorum. Sinop’a geri geliyorum 600 TL yakıt yakıyorum. Yani geçim gerçekten zorlaştı. Eskisi gibi değil. Gerek iş açısından olsun gerek sosyal açıdan olsun ekonomik yönden gerçekten bir sıkıntı yaşıyoruz."

Görüntü dökümü:

*Sinan Ergen

*Berkay Erdem

*Detay görüntüler