Malatya’daki sigorta acentesi temsilcileri, deprem sonrası DASK tarafından kente yeterli sayıda eksper atanmaması nedeniyle vatandaşların mağdur olduğuna dikkat çekti.

Sigortacı Reşit Karataş, DASK’ın şu anda eksper ataması yapmadığını ifade ederek, eksper atamalarıyla ilgili ciddi sıkıntıların olduğunu vurguladı. Karataş, şunları söyledi:

“DASK şu anda kendi sisteminde ‘eksik evrak tanımlaması yaptık’ diye taahhüt belgesi imzalatıp, poliçe üzerindeki sorumluluğundan kaçıp, yüzde 15 ödemek istiyor. Poliçeleri bir an önce böyle kapatmak istiyor ama insanlar almış oldukları bedellerle evlerini ya da ortak alanlarını onaramıyorlar. Eksper gelmedi, çatıları çöken evleri önce deprem sonra da yağmur vurdu. İnsanların ciddi bir mağduriyeti söz konusu. Çatıları zarar gören apartmanların üst katları bir de yağmurdan dolayı zarar gördü. Her şeyimiz gitti hala DASK’ın eksper atamasını bekliyoruz. DASK’ın verdiği taahhüdü yerine getirmemesinden kaynaklı sıkıntılar var. Sigorta acentesi olarak bir A4 kağıdını insanlara para diye sattık ama DASK’ın verdiği taahhüdü yerine getirmemesinden dolayı bunun altında kaldık. Bu mağduriyetin yerine getirilmesini talep ediyoruz.”

"YÜZDE 15'İ KABUL ETMEMELERİNİ ÖNERİYORUZ"

Karataş, vatandaşlara da DASK’ın karşılayacağı bedel ile ilgili uyarılarda bulundu. Karataş, “Hasar maliyetleri kendisini kurtarıyorsa vatandaşlar yüzde 15’i kabul etsinler, ama şu andaki evlerde bir evin DASK bedeli 220 bin TL, yüzde 15’ini ödese 29 bin lira, evin hasarı ise 200 bin lira. 150 bin lirayı insanlar cebinden mi verecek? Kimsede para yok ki cebinden ödesin. Biz bu yüzde 15’i kabul etmemelerini öneriyoruz” dedi.

"DASK’TA BİR TANE MUHATAP BULAMIYORUZ"

Sigortacı Zeynel Özfırat ise DASK ile ilgili birçok problem yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu:

“İki aydan fazla süre geçti ama DASK’tan ne bir eksper ataması var ne de herhangi bir bilgi var. Şu anda depremden dolayı birçok evin çatısı uçmuş, evler su içinde yüzüyor. Bütün Malatya halkı DASK’tan şikayetçi. Bizim acente olarak yapabileceğimiz hiçbir şey yok. DASK devletin bir kurumu ama bırakın bize destek vermeyi, telefonlarımıza bile cevap vermiyorlar. Yüzde 15 kısım dediklerinde evde bir çizik bile yok 600 binlik bir bedelde 90 bin ödüyorlar ama adamın evi ağır hasarlı DASK 30 bin TL ödüyor. Bizim DASK’tan isteğimiz eksperlerin evleri tek tek incelemeleridir. İki aydan fazla oldu ama Malatya’ya bir tane eksper geldiğini görmedik. Çok nadir 3-5 kişinin teminatları ödenmiş, tüm Malatya halkı bu konuda sıkıntı yaşıyor.”

Özfırat, şu anda herkesin DASK’ı beklediğini kaydederek, "DASK’ı beklemek zorundayız. Çatısını yaptırdığında, 'Neden çatını yaptırdın' diyebilir. Ona göre bir an önce eksperin gelip, teminat tutarı dahilinde incelemeyi yaparak, parayı ödemesi gerekiyor. DASK'ta bir tane muhatap bulamıyoruz. Şu anda Malatya’da 370 bin hane bu konuda sıkıntı yaşıyor" ifadelerini kullandı.