Diyarbakır CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bölgede devam eden operasyonlar, şiddet ve ifade özgürlüğü engellerinin sona ermesi için Meclis'e çağrıda bulundu. Tanrıkulu, sadece şiddetin sonlanmasına odaklanmış bir sürecin yeterli olmayacağını, demokratik bir rıza ve kabul üretmek için bu sorunların eş zamanlı olarak çözülmesi gerektiğini belirtti.
Tanrıkulu'ndan meclise önemli yasa çağrısı
Yeni parlamento dönemi olan 1 Ekim'de başlayacak yasama yılında, silah bırakma ve sosyal yaşama katılım yasalarının yanı sıra, bir dizi yeni düzenlemenin de hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, bu düzenlemeleri şöyle sıraladı:
-
Demokratik ve adil bir infaz yasası
-
İfade özgürlüğüne ilişkin yeni düzenlemeler
-
Kayyım uygulamasının sonlanmasına ilişkin düzenlemeler
-
Düşünce özgürlüğüne ilişkin düzenlemeler
Tanrıkulu, bu düzenlemelerin hızla ele alınarak demokratik siyasetin güvence altına alınması gerektiğini savundu.
"Sadece siyaset yapanlar neden hapiste?"
Açıklamasında, silah bırakanların sosyal ve siyasal yaşama katılmalarının konuşulduğu bir ortamda, şiddetle ilgisi olmayan ve sadece siyaset yapan insanların hapiste olmasının anlaşılamaz olduğunu belirtti. Tanrıkulu, Meclis'in bu duruma karşı hızla bir tutum alması ve bu duruşu yargı, güvenlik ve idari bürokrasiye net bir şekilde göstermesi gerektiğini vurguladı.



