Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz “ Aile Hekimliği Eziyet Yönetmeliği iptal edilip ilan ettiğimiz talebimiz karşılanması için 14 Mart günü dördüncü kez iş bırakmak zorunda kalacağız” dedi.
Şube binasında açıklamalarda bulunan Şükran İçöz "Çarşamba eylemlerimiz bir yılı aşkın süredir her hafta devem ediyor.
Vergi dilimine göre Aile hekimliği çalışanlarından yılın ilk ayalarında başlayan vergi kesintileri % 35’leri aşıyor.
Bu adaletsiz vergi kesintilerine karşı her ay sabit %15’i geçmeyen vergi kesintisi talebiyle 21 Şubat 2024 tarihinde ‘Vergide adalet istiyoruz’ Çarşamba eylemlerini başlatmıştık.
Çarşamba eylemlerimizi, 14 Mart Sağlık haftasına kadar her hafta temel taleplerimizden birini dile getirmeye çalışıyoruz.
Bu hafta yetersiz insan gücüyle hizmet vermenin zorluğunu ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde yetersiz sağlık emek gücünün yarattığı sorunları bunun için taleplerimizi yüksek sesle dile getirmek için buradayız” dedi.
İtirazlarımıza ve taleplerimize kayıtsız kalan Sağlık Bakanlığı neredeyse her ay yeni bir yönetmelik değişikliği yaparak taleplerimizi karşılamak yerine mevcut sorunları artırmaya, yeni sorunlar yaratmaya yarayacak adımlar atıyor diyen Şükran İçöz açıklamasının devamında şunları ifade etti;
Sağlık Bakanlığı, ‘Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ adıyla yamalı bohçaya benzer bir yönetmelik değişiklini 21 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazetede yayınladı.
Bu yönetmelik değişikliğine göre, ekonomik özlük hakları iyileştirilmeden, güvencesiz, ağır iş yükü altında performansa dayalı çalıştırılan, performansa bağlı ücret kesintisine uğrayan aile sağlığı çalışanlarının Aile Sağlığı Merkezi(ASM) ne atanmasını sağlık müdürlükleri yapacak. Sağlık Bakanlığı, başta deprem bölgesi ve İstanbul da hizmet veren ASM’ler olmak üzere ebe, hemşire olmadan hizmet vermeye çalışan aile hekimliği birimlerinin taleplerine yıllardır kayıtsız kalmayı tercih ediyor.
ASM’lerde kadrosuz, güvencesiz çalıştırılan sekreter, hizmetli ve sağlık çalışanı arkadaşlarımız özel muayenehane çalışan gibi değerlendiriliyor. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde ekip anlayışını hiçe sayılıyor, çalışanlar arasında ayrımcılığı büyüten sağlık politikaları ve uygulamaları devam ediyor.
Aynı yönetmelikte, aile hekimliği çalışanları ikinci basamak acil sağlık hizmetleri gibi sağlık hizmetlerinin sorunlu alanlarında joker gibi çalıştırmak isteniyor. ASM’lerin uygusuz apartman katlarında ‘muayenehane statüsünde’ hizmet vermesi devam etsin deniyor. Kayıtlı nüfusun aile hekimlerine dağıtılarak halkın yeni mağduriyet yaşamlarına yol veriliyor. Son yapılan değişiklikler zaten doğru dürüst işlemeyen sistemi daha da zorlu hale getireceği açıkça görünüyor. Bu haliyle sağlığı yönetemeyen kadroların artık ‘görevlerinden aflarını’ istemelerini bekliyoruz.
Ne İstiyoruz?
Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. ASM’lerde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.
Bazı aile hekimliği birimleri hemşire ya da ebe olmadan hizmet vermek zorunda kalmaktadır. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin başta koruyucu sağlık hizmetlerinde aksamalara yetersizliklere yol açan eksik sağlık çalışanı ihtiyacı acilen giderilmelidir.
Aile Sağlığı Merkezlerinde bebek-çocuk aşıları ile bebek-çocuk ve okul izlemleri, gebe ve 15-49 izlemlerinin tam yapılabilmesi, toplum tabanlı kanser taramaları, gerekli eğitim ve bilgilendirmelere yeterli zaman ayrılabilmesi için birim başına ek hemşire kadrosu sağlanmalıdır.
Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri, aile hekiminin çalışma kriterleriyle değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmeli. ASM çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır.
49 haftadır gelirde ve vergide adalet talebimizi yineliyoruz!
Vergi kesintileri yıl içinde sabit kalması ve kesinti oranının en fazla %15 ile sınırlanmasını istiyoruz.
Aile Hekimliği Eziyet Yönetmeliği iptal edilip ilan ettiğimiz talebimiz karşılanması için 14 Mart günü dördüncü kez iş bırakmak zorunda kalacağız.
Her hafta Çarşamba günleri taleplerimiz için ses çıkarmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.