Haber: Hülya Kılınç


Manisa Cumhuriyet Savcısının bu hafta sonuna verdiği icap görevini yasa dışı olduğu gerekçesiyle kabul etmeyen Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Manisa İl Temsilcisi ve Rehber Öğretmen İsmail Çırak, sendikanın aldığı eylem kararını protesto edecek.

 
Öğretmenlerin çalışma saatleri yasa ile düzenlenmiş olmasına rağmen öğretmenlere, karakol ve savcılıkta suça veya adli bir olaya karışan çocukların ifadelerinin alınmasında icap görevi verilmekte olduğunu hatırlatan İsmail Çırak Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli rehber öğretmen ve psikolojik danışmanların   diğer bakanlıklar tarafından mesai saatleri dışında, yıllık izinlerinde ve yaz tatillerinde görevlendirilmesinin hukuksuz olduğunu kaydetti. 


“HİÇ KİMSE ZORLA ÇALIŞTIRILAMAZ”


Kendisine de Manisa Cumhuriyet Savcılığı tarafından hafta sonuna görevlendirme verildiğine dikkat çeken Çırak, yaşanan durumu şöyle anlattı: " Sendika başvurularında Adalet Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında bu konuda yazılı bir mevzuat olmadığı belirtilmesine rağmen  “Çocuk Koruma Kanunu” ilgi tutularak icap görevlerinin zorunlu tutulmasının yasal bir dayanağının olmadığı açıkça ortadır.  Nitekim Millî Eğitim Bakanlığının rehberlik kadrosunda çalışmakta olan öğretmenlerle ilgili Kanunlar ve görevlerini belirten 31213 sayılı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Yönetmeliği’nde, resen ve zorunlu görev verilebileceğine dair herhangi bir ibare bulunmamaktadır.  Anayasa’mızın 18.maddesinde yer alan “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.” ifadeleri, gönüllülük esasına dayanmayan bu tür uygulamaları hukuksuz ve yasa dışı kılmaktadır.

“BU HUKUKSUZ GÖREVLENDİRMEYİ KABUL ETMİYORUM!”


Bu yasa ve yönetmeliklere rağmen Manisa Cumhuriyet Savcımız; İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün sınırlarını aşarak hazırladığı icap listesini dikkate alıp kendisini Bakanın kullanabileceği bir yetkiyi kullanabilecek güçte bularak MEB personelini İcap görevine vermiştir. Ben de - tamamen tesadüfen -  payıma düşeni aldım.  Bugün, hafta sonu için 2 gün icap görevi verildiğine dair resmî tebliğimi aldım. İzin günüm olan hafta sonunda bu hukuksuz ve yetki aşımı ile yapılan görevlendirmeyi kabul etmediğimi ve Eğitim ve Bilim Gücü Sendikası Manisa İl Temsilcisi olarak sendikamın almış olduğu eylem kararına uyup göreve gitmeyeceğimi, bu hukuksuz görevi yerine getirmeyeceğimi kamuoyuna beyan ediyorum.  Devlet ciddiyetine, yasa ve yönetmeliklerimize uygun değildir. Kurumlardaki personel ihtiyacı kanuna aykırı görevlendirmeler ile değil, kadro açılarak ihtiyaç duyulan uzmanın boş kadroya atanması ile giderilmelidir. Eğer Kurumlarımız tarafından bir görevlendirme yapılmak zorunda kalınırsa yapılacak bu görevlendirmelerde gönüllülük ilkesine ve kanunlara uygun davranmaya özen gösterilmesi hukuksal bir zorunluluktur. Bahsi geçen yasa ve yönetmeliklere istinaden ve her şeyden öte insan haklarına saygının gereği olarak mesai saati dışında verilen zorunlu ve resen görevlendirmelere bir an önce son verilmeli ve gönüllülük esas alınmalıdır.
 Susmayacağız, vazgeçmeyeceğiz, kazanacağız. Çünkü biliyoruz ki birlikte daha güçlüyüz, çok olanlar değil inananlar kazanacak.