Meclis Genel Kurulu’nda dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra 3 Eylül’de tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’e yönelik hak ihlallerine maruz kalıyor. Marmara Kapalı Cezaevi’nde (Silivri)  tutulan Güzel’i görmeye giden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Arzu Eylem Kayaoğlu, müvekkilinin dilekçelerine cezaevi idaresi tarafından yanıt verilmediğini aktardı.

Bir ayı aşkın süre tek kişilik koğuşta tutulan Güzel, 9 No’lu Cezaevi’ne bulunan bir tutuklu ile aynı koğuşa alınması için cezaevi idaresine verdi. Ancak idare dilekçeye yanıt vermek yerine, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) dosyasından Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Zelal Coşkun’un Marmara Kapalı Cezaevi’ne sevkini gerçekleştirerek, Güzel ile aynı koğuşa aldı. İdare, Güzel’in dilekçesine olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt vermedi.

Güzel, avukatına ayrıca cezaevi idaresine ilettiği taleplerinin hiç birinin yerine getirilmediğini aktardı. Avukat Kayaoğlu, müvekkilinin ortak faaliyetlere de çıkarılmadığı bilgisini vererek, “Semra diğer kadınlarla beraber ortak faaliyete çıkmak istiyor ama buna cevap verilmiyor. Fiili olarak yana yana getirilmiyorlar. Bu da talebin reddi anlamına geliyor. Beraber kalmak istediği kadına dair vermiş olduğu dilekçeler var. O dilekçelere cevap vermediler. Milletvekillerine, Meclis’e, kendi danışmanlarına gönderdiği fakslar var. Ama bu fakslar da ulaştırılmıyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Çözüm” adı altında yürütülen süreçte çekilen fotoğrafların iktidar güdümündeki medya tarafından servis edilmesi üzerine hedef alınmış ve hakkında 2 ayrı fezleke düzenlenmişti. Meclis Genel Kurulu’nda 1 Mart’ta dokunulmazlığı kaldırılan Güzel hakkında, 24 Mart’ta yakalama kararı çıkarıldı. Güzel, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 2 Eylül’de İstanbul’da gözaltına alındı. Gözaltına alındığı sırada polis şiddetine maruz kalan ve başı eğdirilmek istenen Güzel, 3 Eylül’de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.