"O nedenle geçen yıllara göre bu yıl rekolte açısından sıkıntılı olacak. Bu şekilde devam ederse 50 bin ton pancar işlememiz çok zor çünkü beklentilerin altında çıkıyor” dedi.

3 Eylül itibariyle pancar alım kampanyasını başlatan Malatya Şeker Fabrikası, toplamda 445 bin ton pancar almayı hedefliyor. İşlenecek olan 400 bin ton pancardan 50 bin ton kristal şeker üretilerek, yan ürün olarak 120 bin ton yaş pancar posası 18 bin ton melas elde edilmesi planlanıyor. 70 bin dönüm alanda bin 292 çiftçi pancar ekimi yaptı. 400 bin ton pancar alımı karşılığında 50 bin ton şeker üretmeyi planlayan Malatya Şeker Fabrikası’nın bu üretimi ile ülke ekonomisine yaklaşık 900 milyon TL katma değer sağlaması hedefleniyor.

14 BİN 500 TON ŞEKER ÜRETİLDİ

Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, 2022-2023 pancar alım kampanyasının 3 Eylül’de başladığını anımsatarak, 5 Eylül’de pancar işlemeye başlandığını ve bugüne kadar 140 bin ton şeker pancarı tesellüm edilirken, 14 bin 500 ton şeker üretimi yapıldığını, bunun yanında 30 bin ton küspe, 5 bin tonda melas elde edildiğini kaydetti. Üretim ve işletme açısından fabrika kurulduğu günden buyana en verimli, kaliteli ve başarılı kampanyayı sürdürdüklerini dile getiren Murat, “Gelen pancar taze taze işlendi ve şekere dönüştürüldü. İşleme esnasında herhangi bir kayıp yaşanmadığı için işlenen pancar direkt şekere yansıdı. Bu da son yıllardaki en başarılı kampanya dönemi” dedi.

“BU YIL REKOLTE AÇISINDAN SIKINTILI OLACAK”

Murat, Yazıhan ilçesinde pancar sökümüne yeni başlandığını kaydederek, şunları söyledi:

“Yazıhan’da 80-90 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz ama bu sene hava sıcaklıkları mevsim sıcaklıklarının üzerinde seyretti. Pancar soğuk iklim bitkisi, gelişimini tamamlaması için soğuk havayı seviyor. Bu noktada rekoltenin çok düşük çıkacağını tahmin ediyoruz. Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’dan gelen pancarların hava sıcaklıklarından dolayı gelişimlerini tamamlayamadığını gördük. O nedenle geçen yıllara göre bu yıl rekolte açısından sıkıntılı olacak. Bu şekilde devam ederse 50 bin ton pancar işlememiz çok zor çünkü beklentilerin altında çıkıyor. Her yörede pancar istediğimiz beklentileri vermiyor. Tahminler büyük ihtimalle tutmayacak. 40-45 bin ton civarında şeker elde ederiz diye düşünüyorum.”

TÜRKŞEKER BU SENE TAMAMEN ESKİ FABRİKA AYARLARINA DÖNDÜ”

Türkşeker’in şeker fiyatlarına yüzde 8 zam yaptığını anımsatan Murat, “Fabrikanın satış fiyatı 818 lira. Piyasa ve imalatçılarımıza da şeker vermeye başladık. Türkşeker bu sene tamamen eski fabrika ayarlarına döndü. Gerek şeker gerekse de küspeyi Türkşeker kendisi satıyor, bundan dolayı hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Tedarikte de bir sıkıntı yaşamayacağız. Şu anda Malatya Şeker Fabrikası’nda 14 bin ton civarında şeker stokumuz mevcut” diye konuştu.