Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayında son 1 yıllık enflasyon oranını yüzde 73,5 olarak açıklamıştı. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'ysa (ENAG) yüzde 160,76 olduğunu ifade etmişti.

MetroPOLL, resmi bir kurum olan TÜİK ile bağımsız bir kuruluş olan ENAG hakkında güven anketi düzenledi. Ankete katılanların yüzde 69'u ENAG'ı daha güvenilir bulurken, yüzde 23,9'u TÜİK'in açıkladığı verilerin doğru buldu.

AKP VE MHP SEÇMENİ TÜİK'E GÜVENMİYOR

Partilere göre dağılıma bakıldığında, AKP'ye oy verdiğini söyleyenlerin sadece yüzde 42,6'sı TÜİK'e güveniyor. Geriye kalan AKP'lilerin yüzde 45,8'si ENAG'ın verilerini doğru bulurken, yüzde 11,5’i ise fikir belirtmedi.

AKP'nin Cumhur İttifakı ortağı MHP'ye oy verdiğini belirten katılımcılarda da benzer bir durum hakim. MHP'li seçmenler arasında TÜİK'e güvenenler yüzde 49,1. ENAG'a güvenenler yüzde 39,6'yken, fikir belirtmeyenler yüzde 11,3.

MUHALEFETTE ENAG HAKİM

Muhalefet seçmenleri, ezici çoğunlukla ENAG'a güveniyor. CHP'lilerin yüzde 10,9'u TÜİK'e, yüzde 87,2'si ENAG’a güvenirken, yüzde 1,9'u fikir belirtmedi.

İYİ Parti'ye oy verdiğini söyleyen katılımcılarda TÜİK'e güven yüzde 13,3. Yüzde 84,5'i ENAG'a güveniyor, yüzde 2,1'iyse fikir belirtmiyor.

HDP'lilerin yüzde 14,1'i TÜİK'in verisini esas alıyor. Yüzde 83,5 de ENAG'ın doğru veri açıkladığını belirtiyor. Fikir belirtmeyen HDP'lilerin oranı yüzde 2,4.