Teknoloji firmalarının ihmallerini ortaya çıkaran Gözlemevi, son araştırmasında Facebook’un seçmen iradesine etkilemeye çalıştığını gözler önüne serdi. Siyasi ve sosyal meselelerle ilgili verilen dijital reklamları inceleyen merkez hem muhalefeti destekleyen hem de iktidarı destekleyen Facebook hesaplarının aynı kişi tarafından yönetildiğini tespit etti.

“DEVA REKLAMA 185 BİN TL HARCADI”

Araştırmaya göre, Ekrem İmamoğlu’nun iki senedir düzenli reklam verirken, son bir ayda hiç reklam vermediği görülüyor. Mansur Yavaş ve Kemal Kılıçdaroğlu ise son 2 yılda hiç siyasi reklam vermemiş. CHP’nin en güçlü üç adayının son 1 ayda hiç reklam vermemesi, bir parti stratejisine işaret ediyor olabilir. Verilere baktığımızda Deva Partisi’nin reklam harcamalarındaki artış dikkat çekiyor. Deva Partisi’nin son bir ayda 185 bin 148 TL harcayarak, 2 yılda yaptığı reklam harcamalarının yüzde 25’ini son 1 ayda gerçekleştirdiğini görüyoruz.

Ekran Görüntüsü (13)

“MANÜPİPÜLE EDİLECEK DURUMLAR OLUŞABİLİR”

Gözlemevi kurucusu ve direktörü Handan Uslu, mikro hedeflemenin siyasi mesajlar için kullanılmasının, demokrasilere tehlike oluşturduğunu vurguluyor: “Siyasilerin mesajlarını topluma iletmeleri, her demokrasi için önemli bir şarttır. Ancak Facebook’un yarattığı mikro hedefleme araçları, seçmenlerin profillenmesine izin veriyor. Büyük bütçelerle siyasi mesajlar mikro hedeflendiğinde, seçmenlerin zaaflarını manipüle edebilecek bir durum oluşuyor. Seçmenlerin hastalıkları, siyasi duruşları, yaşları, eğilimleri ve dijital davranışları, onların manipüle edileceği bir araca dönüşüyor. Türkiye genel seçimleri, Facebook aracılığıyla manipüle edilebilir.”

“TÜRKİYE DE BENZERİNİ YAŞANABİLİR”

Cambridge Analytica’nın 87 milyon Facebook kullanıcısının psikografik profilini oluşturup, Donald Trump ve Ted Cruz’un seçim kampanyaları için seçmenleri hedeflemesinin üzerinden tam 6 yıl geçti. Politik reklamlar, seçmen iradesine en büyük tehlike olarak karşımızda duruyor. Vladimir Putin de 2016 yılında Amerika seçimlerinde reklamlar üzerinden seçmenleri etkilemeye çalışarak Donald Trump’ı desteklemeye yönlendirmişti. Türkiye de benzer şekilde seçmen etkileme hedefi olabilir.