Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Adayı Tülay Hatimoğulları, seçim gündemini ve Adana'daki seçim çalışmalarını Gazeteci Bekir Güneş'e anlattı.

Adana siz de deprem bölgelerini özellikle Hatay'da çok yoğun bir mesai harcamıştınız. O süreçte de sizinle bağlantı kurmuştuk ve o bölgede yaşanan gelişmeleri aktarmıştınız. Çok ciddi sorunlar vardı, çok ciddi tedbirsizlikler vardı biraz depremle ilgili konuşalım, depremzedelerin sorunları hala devam ediyor mu? Siz neler görüyorsunuz depremzedelere ilişkin?

Deprem bölgesindeki son durumu aktaran Milletvekili Adayı Tülay Hatimoğulları "Depremzedelerin sorunlarına dair en ufak bir çözüm yok. Hakikaten depremin olduğu ilk günlerdeki gibi şu an ortam tek fark kaldırılan molozlar. Hatay, Adıyaman ve Maraş için hani söyleyebilirim. Bu 3 ilimiz bu depremde 11 il içinde en fazla etkilenen ve yıkımın en yoğun olduğu iller olduğu öyle bir yıkım ki yani artık bu 3 kentin ne doğru düzgün çarşısı kaldı, ne doğru düzgün bir mahallesi kaldı. 3 ayı geride bıraktık. Depremin üzerinden 3 ay geçmiş olduğu ve bu 3 aylık süre zarfında yapılan tek şey enkaz kaldırma, moloz kaldırma ve molozlar bile kaldırılırken birçok hastalığı birlikte yayarak yani hiçbir şekilde bir sulama yapılarak değil o toz bulutları içerisinde teslim edilirken bu şekilde molozlar kaldırıldı ve zaten bayağı da basına yansıdı. Molozlar insanların yaşam alanlarına ve kurulmuş olan çadır kentlerin dibine döküldü ve şu anda hastalık saçıyor. Hâlâ insanların özellikle bu 3 ilde çok ciddi gıdaya hijyen malzemelerine ihtiyacı var. Emin olun 3 ayı geride bıraktığımız halde çadır sorununu çözememiş aileler var. Hala o kadar ciddi problemler var ve şimdi depremzedelerin en fazla merak içinde bekledikleri. Hatta bu seçim olsun da artık sonrasını görebilelim diye de çok büyük umutlar bağlamışlar bu seçimlere."

"Erdoğan'ın deprem vaatleri hakikati yansıtmıyor"

Deprem bölgesine dair süreci aktaran Hatimoğulları "3 ay geçmiş olmasına rağmen deprem bölgesindeki yaralar ileriye dönük nasıl sarılacak, evleri nasıl yapılacak? Bu insanların kendi kendine nasıl inşa edilecek evlerini?
Erdoğan konutları yapıp teslim edeceklerini söylemişti depremin hemen ardından. Bu açıklama sadece seçim propagandası olan bir açıklamaydı. Hakiki hiçbir şey yansıtmıyor. Mesela şimdi gelişi güzel kamulaştırmalar yapılıyor mu? Kamulaştırmadan yurttaş çok rahatsız. Yani somut olarak bu seçim olsun bitsin ve biz kendi akıbetimiz hakkında bir bilgi sahibi olalım şeklinde hakikaten depremzede şu an çok büyük bir travma içinde ilk travma deprem travmasını şimdiki travma geleceğe dair bir travma ne olacağı belirsiz ne yazık ki böyle bu koşullarla" dedi.

Depremzedeler nasıl oy kullanacak, sorunları nasıl çözülecek?

Depremzedelerin oy kullanma sürecini değerlendiren Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Adayı Tülay Hatimoğulları "Öncelikle şu bilgiyi paylaşmak isterim, şimdi deprem bölgesinden göç eden insanlar yani seçmen sayısı 1.600.000, toplam 11 il için 1.600.000. Bunların sadece %10 gittikleri illerde kayıt yaptırmışlar. Geri kalanlarının kendi illerine geri dönüp oy kullanmaları gerekiyor. Başka yerde kayıt yaptırmadığı için şimdi tabii biz Yeşil Sol Parti olarak Türkiye'nin her yerinde özellikle deprem bölgesine gelip oyunu kullanmak isteyen yurttaşlarımıza işte onların hani taşınması, ulaştırılması. Bölgeye bu konuda çalışmalarımız var. Yani taşıma yapacağız. Biz Yeşil Sol Parti olarak burada sizler aracılığıyla da bütün deprem mağduru kendi şehri dışında yaşayan deprem mağdurlarına buradan mesajımızı da iletmek isterim. Hangi ilde olursanız olun, hangi ilçede olursanız olun en yakın Yeşil Sol Parti binasına giderek lütfen kaydınızı yaptırın. Otobüslerle bir şekilde taşınacak bu insanlar. " dedi

"Yurttaşlarımıza çağrımızdır; Lütfen oylarınızı kullanın"

Oy kullanmak için deprem bölgesine gelmek durumunda olan vatandaşlar için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Hatimoğulları "Bu konuda erken kayıt yaptırmak ve hatta biz taşıma işlemini bir gün önceden ya da 12 gün önceden yapmayı planlıyoruz. Çünkü yollar çok dar ve hemen tıkanabilir. Bir belen geçidinin tıkandığını düşünün insanlar çok zor bir şekilde gelip oyunu kullanır. Çünkü o trafik açılamaz. O nedenle birkaç gün önce mümkünse gelmelerini öneriyoruz. Dediğim gibi birkaç gün önce gelmenin sağlayacağı fayda bir kere yolun tıkanması, trafiğin tıkanması açısından önemli olacak ve lütfen gelmek gelmeyi düşünen insanlarımız yurttaşlarımız bu uyarıları ve bu şeyi dikkate alsınlar diye rica ediyoruz. İkinci bir mesele geldikleri zaman nerede konaklayacakları? Çünkü hiç kimsenin evi yok. Yani şu an evi az hasarlı olan insanlar bile evlerinin içinde kalmıyor. Çünkü artçı depremler devam ediyor hala. Bununla ilgili biz özellikle misafir yani çadırlarda misafir olarak kalmalarını sağlayacak çalışmalar yürütüyoruz. Bunun dışında özellikle yerel yönetimlerden sahra çadırı kurmaları konusunda çeşitli görüşmelerimiz oldu. Sahra çadırlarında insanların geçici bir şekilde birkaç günlüğüne orada rahatlıkla kalabilecekleri koşulların sağlanması için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Ama yani sizden ricamız yurttaşlarımızdan ricamız lütfen gelelim ve oyumuzu mutlaka kullanalım. Bu seçim çok kritik bir seçim, çok önemli bir seçim her bakımdan ama depremzedeler için biraz daha kritik bir seçim. Çünkü gerçekten bu seçimde bu iktidarın değişmesi depremzedelerin yaralarını bir nebze olsun sarma konusunda somut adım atmamıza yardımcı olacaktır, destek olacaktır.  Tabi ki belki birazdan Türkiye'deki bir yer asıl gündemleri, daha doğrusu depremden önceki asıl gündemimiz olan ekonomik kriz ve başka meseleler deprem en temel gündemimiz haline döndü. Doğaldır bu olması gereken bu. 10 binlerce yurttaşımızı kaybettik. Biz bu depremde hâlâ kayıpların sayısı belli değil ve kayıp olan ve hala kütükten düşmemiş olanlar seçmen gözükecek. Bu konuda yani aldığımız güvenlik önlemleri var mı diye sandık güvenliği bakımından onunla ilgili de bizler özellikle deprem bölgesinde çalışma yürütecek olan bazı yerlerde sandık görevlilerimiz bazı yerlerde müşahitler bu konuda. En detaylı ve en dikkatli çalışmayı yürütmeleri konusunda çeşit. Eğitimler veriliyor. Gerçek bir kimlik tespiti yapılması, o kişinin o şahıs olup olmadığına bakılması bu tür konularda oradaki sandık görevlilerimiz deprem bölgesinde çok daha hassas bir çalışma yürütecekler" dedi.

 Yeşil Sol Parti Adana'dan kaç vekil çıkarabilecek?

Yeşil Sol Parti'nin Adana'daki son durumunu ve seçimlerde ne kadar vekil çıkartabileceğine dair görüşlerini aktarn Sibel Hatimoğulları " Tabii bizim 2 milletvekilimiz vardı. 2018’de. Şu an biz görevimizi devam ettiren ekibiz ama biz bunu arttırmayı planlıyoruz. Hem artan seçmen sayısı bize bu konuda destek olacağı kanaatindeyiz. İkinci bir şey gerçekten yani AKP’nin bugüne kadar AKP'ye oy vermiş kesimlerden de bir oy beklentimiz var. Aynı şekilde gençlerden ciddi bir oy beklentimiz var. Bütün çalışmalarımız buna konsantre bir şekilde devam ediyor. Tiple seçimlere aynı ittifakta giriyor olmamız. Sahada çok sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi nasıl olacak? Çünkü insanlar ittifaka nasıl oy vereceği konusunda bilgi yetersizlikleri var zannediliyor ki Emek ve Özgürlük ittifakı içinden 2 parti olduğu için ikisine mühür basılacak zannediliyor aslında. Bu dönem ittifak güçleri de ittifakla giriyor ve böyle bir kafa karışıklığı seçmende var. Bunu çok berrak bir hâlde anlatmaya çalışıyoruz, ittifakın içinde kaç parti olursa olsun sadece bir partiye mühür basılmalı ki milletvekilliği seçimine o oyumuz katkı sağlasın. Aksi takdirde diyelim ki 2 oy basıldı, 2 mühür basıldı. Daha doğrusu şeye ittifakın içine ya da gelişigüzel ortaya bir yere işte her 2 partinin ortasında bir yere amblemlerini ortasındaki bir yere mühür basılırsa ne olur? O ittifakın oyuna sayılır ama milletvekili seçiminde geçersiz sayılacaktır. Milletvekilliği sayımında. Dolayısıyla burada şuna dikkat etmeliyiz. Yani Adana özgürlüğünde biz şu çalışmayı aslında açıklıkla yapıyoruz. Sonuç itibariyle yeşil sol kat yani anketler ve bize gösteriyor ki bazen tipler arkadaşlarımız alınabiliyor. Bizim bu söylediklerimize ama bir realite o yüzden bunu seçmenle bu açıklıkla paylaşmak durumundayız. Anketlerin gösterdiği şey TİP’li yoldaşlarımız Adana'da vekil çıkartamıyor. O nedenle yani oraya oy verecek yurttaşlarımızın vekil çıkarabileceği bir partiye oy vermesi vekil çıkarmaya katkı sağlayacak bu bakımdan tabi biz çağrılarımızı Yeşil Sol’a yapıyoruz. Her yerde olduğu gibi burada da Adana'da da özellikle vekil çıkarılamayacağını dair elimizde epey bir veri olduğu için anketlerden vesaire den epey bir veri olduğu için bunu biraz daha rahat ifade ediyoruz" dedi.