TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın avukatı Şevin Kaya, mahkemenin baskı altında olduğuna işaret ederek, "Çünkü 3 avukat sınırı getirildi ve savunma hakkı ihlal edildi" dedi.  

Türkiye’nin Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine yönelik saldırılarda kimyasal silah kullanılmasına dair değerlendirmeleri üzerine iktidar tarafından hedef gösterilen ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hakkında açılan davanın 29 Ekim'de görülen ikinci duruşmasında da tahliye edilmedi. Fincancı'nın yargılanmasına 11 Ocak’ta İstanbul 24'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. Fincancı’nın avukatlarından Şevin Kaya, müvekkilinin tutukluluk halinin sürdürülmesine dair konuştu. 

MAHKEME BASKI ALTINDA

Fincancı’nın değerlendirmeleri sonrası iktidar tarafından “hain” ve “terörist” şeklinde suçlanarak hedef alındığını anımsatan Kaya, müvekkilinin tutuklanmasına gerekçe yapılan değerlendirmeler sonrası Savunma Bakanlığı’nın kimyasal incelemesi yaptığını açıkladığını belirtti. Av. Kaya, "Tamamen reddedilen bu beyanlar karşısında MSB’nin beyanları, aslında Fincancı’nın ne söylemek istediğini ortaya koydu” dedi.

Fincancı’nın Adli Tıp Uzmanı olduğunu ve değerlendirmelerinin bu kapsamda ele alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, müvekkilinin 23 Aralık’ta görülen ilk duruşmada adli tıp uzamanın neler yapabileceğini, hangi sözleri ve değerlendirmeleri yapmaya yetkisi olduğunu detaylı bir şekilde anlattığını söyledi. Kaya, "Aslında mahkeme ve savcılık bu noktada Şebnem Korur Fincancı’dan ders aldı. Mahkeme ne yazık ki Şebnem hocayı 2 duruşmadır tahliye etmiyor. Mahkemenin baskı altında olduğu çok belli. Çünkü mahkeme 3 avukat sınırı getirdi ve bu şekilde savunma hakkını da ihlal etti” dedi. 

'DOSYA GİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR'

Kaya, davanın geniş bir kesim tarafından sahiplenmesine rağmen küçük bir salonda yapıldığına işaret ederek, "Dosya kamuoyundan gizlenmeye çalışılıyor. Biran önce ceza verilerek dosya kapatılmak isteniyor” diye kaydetti. Kaya, müvekkilinin tutuklanması sonrası TTB Konsey üyeleri hakkında da soruşturma açıldığını ve TTB'nin baskı altına alınmaya çalışıldığını söyledi. Kaya, bu durumun mahkemenin adil bir yargılama yapmasına engel olduğunu belirtti. 

Kaya, ceza talebi yönünde verilen mütalaaya da tepki göstererek, mütalaanın "kabul edilebilir" olmadığını ifade etti. Kaya, "Mütalaa zaten ortada bulunan bir baskının tezahürü. En nihayetinde siyasi iktidarın baskısı altında olan bu dosya kapsamında Şebnem hocanın birçok hakkı ihlal edilmiştir. Buna 2 celse de itiraz ettik. Mahkemenin duruşma düzeni, Şebnem hocaya karşı tavırları ve 3 avukat sınırı nedeniyle hakimin reddi yoluna gittik. Mahkeme ise, reddi hakim talebimizi geri çevirdi. Bu karara karşı itiraz edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Kaya, Fincancı’nın 11 Ocak’ta görülecek olan 3’üncü duruşmasına da katılım çağrısı yaptı.