İçişleri Bakanlığı kararıyla 16 Kasım 2019 tarihinde yerine kayyım atandıktan sonra tutuklanan Mardin Derik İlçe Belediye Eşbaşkanı Mülkiye Esmez'in yargılandığı davanın 12’nci duruşması görüldü. Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, dosya kapsamında daha sonra tahliye edilen Esmez katılmazken, avukatı Sidar Ateş hazır bulundu.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşma, gelen evrakların okunmasıyla devam etti.

ULAŞILAMAYAN ‘GİZLİ TANIKLAR’

Mahkeme, “ulaşılamadığı” ortaya çıkan “gizli tanıklara” dair bilgilere yer vererek, gizli tanık “14F1E4T53İH53 (FETİH)”in 3 Kasım 2020 tarihinde, “1AN4K0AR2A (ANKARA)”nın 31 Ağustos 2020’de, daha önce beyanlarını değiştiren ve kendisine ait olmayan söylemlerin ifadeye eklendiğini kaydeden “P1L5EV3NE8 (PLEVNE)”in ise 29 Haziran 2020’de Tanık Koruma Programı’ndan çıkarıldıklarını, gizli tanık “T7AL5A1S (TALAS)”ın halen programda yer aldığı belirtti.

SAVCI ‘DELİL’ OLARAK KABUL ETTİ

Ancak buna rağmen savcılık, “gizli tanık” beyanları için “Birbirini doğrular mahiyette olduğu, tüm ifadelerde de sanığın örgüt mensuplarıyla irtibatlı olduğu yönünde beyanların bulunduğu” iddiasında bulunarak, Esmez hakkında “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası” iddialarıyla üst sınırdan ceza verilmesi yönünde mütalaa verdi.

HDP’Lİ İSİMLERİ DİNLEME KARARI

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Esmez’in yurt dışı yasağının devam etmesi yönünde karar verirken, soruşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerin reddine karar verdi. Ayrıca daha önce Emniyetin ulaşılamadığı ve Tanık Koruma Programı’ndan çıkarıldığını belirttiği “ML1Z0G7R1T (MALAZGİRT)” isimli “gizli tanık” ile ilgili Tanık Koruma Programı’nda olup olmadığının yeniden Emniyet’e sorulması talebiyle yazı yazılmasını isteyen mahkeme, “gizli tanık” beyanlarında isimleri geçen ve “örgüt üyesi” oldukları iddia edilen HDP’li isimlerin açık kimlik bilgilerinin Derik İlçe Emniyet Müdürlüğü’nce mahkemeye bildirilmesi ve kimlik bilgilerinin gelmesinin ardından ifadelerine başvurulması kararı aldı.

Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 7 Mart 2023 tarihine erteledi.

EŞBAŞKAN KUT’UN DURUŞMASI GÖRÜLDÜ

Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Ferhat Kut hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın duruşması da Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Kut’un avukatlarının mazeret bildirdiği duruşmada, mahkeme duruşmayı 20 Mart 2023 tarihine erteledi.