Haber: Ahmet Faruk İnan

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda kullanıcıların, “Karışık kuruyemişe paranız yetmiyorsa, kuşçuya gidip 30 TL ye sultan papağanı yemi alarak içindeki fıstık ve çekirdekleri yiyebilirsiniz”, “Karışık kuruyemişe param yetmedi bende petshopa gidip papağan yemi aldım” gibi paylaşımlarının gündeme gelmesinin ardından Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Volkan Toker açıklamada bulundu.

Papağan ya da diğer hayvanlar için üretilen yemlerin, insanlar için işlem gören kuruyemişler gibi denetime tabi tutulmama ihtimalinin bulunduğunu anlatan Toker, şöyle konuştu:

“Bizlerin yediği kuruyemişler, Türk Gıda Kodeksi’nce, insan sağlığına uyumları açısından ele alınıyor ve denetimleri ona göre yapılıyor. Papağan ya da diğer hayvan yemlerinin ne gibi denetimlerden geçtiği hakkında geniş bir malumata sahip değilim ama en azından insani değil, hayvani kıstasların göz önünde bulundurulduğunu biliyorum. Bu nedenle; içeriğinde kuruyemiş ürünleri de olsa papağan yeminin papağanlar, kuruyemişlerin ise insanlar için işlemlere tabi tutulduğunu biliyorum. Bu nedenle ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar için, insan bağışıklık sistemini tehdit altına alabilme riskine karşılık insanların, ucuz kuruyemiş arayışları sırasında papağan ya da diğer hayvanların yemlerinden uzak durmaları gerektiğini düşünüyorum.”

Papağan Yemi